"Sıfır atık sanatçıları"

Güncelleme Tarihi:

Sıfır atık sanatçıları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2020 20:45

Çevre yazarı-gazeteci Ahmet Aydın Akansu, kışın dalgaların kıyıya getirdiği ağaç parçaları, cam ve taşları toplayıp hepsi birbirinden güzel objeler ortaya çıkaran Nurhayat Açıkalın, Kenan Güvenir ve Suat Türkmen’in öyküsünü yazdı

Haberin Devamı

BODRUM Çarşısı’nda tezgahları olan Nurhayat Açıkalın ve Kenan Güvenir, kışın dalgaların kıyıya vurduğu atıkları toplayıp hepsi birbirinden güzel sanat eserleri ortaya çıkarıyorlar.  Makine teknik ressamı olan Açıkalın, eğitim alarak 10 yıl önce farklı cisimlerin üzerine resim yapmaya başlamış. Kışın dalgaların kıyıya vurduğu ağaç parçaları, cam ve taşları topluyor. Çöp olarak bilinen cisimleri sanat eseri haline dönüştüren ve üzerlerine Bodrum figürleri çizen Nurhayat Açıkalın, “Aslında en güzel sanatı doğa yaratıyor. Resim her cismin üzerine çizilebilir. Ben de bunu yapıyorum. Herkesin çöp olarak gördüğü cisimleri boyayıp bambaşka bir hale getiriyorum. Eserlerim yurtiçi ve yurtdışından aralarında sanatçıların da olduğu birçok kişi tarafından satın alınıyor” diyor. Hiçbir müşterisini fiyat yüzünden geri çevirmediğini belirten Açıkalın, “Eğer bir kişi çalışmamı beğendiyse ve satın almak istiyorsa ortak bir noktada buluşuyoruz. Amacım para değil, her duvarda bir orijinal resim olması” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Sıfır atık sanatçıları

OĞLU BERKAN’LA YAPIYOR

Çalıştığı bankadan emekli olduktan sonra, tayinle geldiği Bodrum’a yerleşen Güvenir ise İzmir’de deniz kabukları satın aldığı bir dükkanda gördüğü objelerden etkilenip, denizin getirdiği tahtalardan kuş, at, balık, baykuş, leylek, araba, motor, traktör Vs. yapıyor. Eserlerinin malzemesinin dalgaların kıyıya vurduğu değişik şekillerde ahşabın oluşturduğunu paylaşan Kenan Güvenir, “En büyük yardımcım, oğlum Berkan. Çok ilginç parçalar buluyor. O da benim gibi sanatçı ruhlu. Resim yapma, el işleriyle uğraşma sevgim ilkokuldan bu yana sürüyor” ifadelerini kullanıyor.

TAŞA HAYAT VERİYOR

YİNE çarşıda tezgahı olan Suat Türkmen’in hayatı 1997’de geçirdiği trafik kazasıyla değişmiş. İstanbul’un yoğunluğundan kaçıp Bodrum’a sığınan Türkmen’e yolun karşısına geçmeye çalıştığı sırada bir otomobil çarpmış. Suat Türkmen, uzun süren tedavisi sırasında hastanede el işi ve resim yapmaya başlamış. Yaklaşık 7 yıl süren tedavisine rağmen bacağında kısmi felç oluşan ve tekerlekli sandalyeye bağlı kalan Türkmen, minyatür Bodrum evleri ve kitap ayraçları yaparken keşfettiği taştan yüzlerle Türkiye’de bir ilke imza atmış. Deniz kenarından topladığı taşların çok daha ilgi çekici olduğunu aktaran Suat Türkmen, “Ya kendilerine ya da arkadaşlarına benzetenler oluyor. Anı olsun diye alan olduğu gibi hediye amaçlı isteyenler de var. Ayraçları ise kitap okuma alışkanlığı kazansınlar diye çocuklara ücretsiz hediye ediyorum. Başkan Ahmet Aras’tan, karikatüristler gibi bizlere de sahilde yer tahsis etmesini istiyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Sıfır atık sanatçıları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!