Güncelleme Tarihi:
DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Bayram, aşırı sıcakların ve güneş ışığının epilepsi nöbetlerini artırabileceği uyarısında bulundu.
Son günlerde artan hava sıcaklıkları bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Epilepsi de sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken hastalıklar arasında yer alıyor. Uyku düzeninin bozulması, televizyon, bilgisayar, tablet ve cep telefonu ile geçirilen zamanının artması ve dış ortamda yoğun güneş ışınlarına maruz kalınması, epilepsi hastalarının nöbetlerini tetikleyebiliyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Bayram, "Epilepsi tedavisinde, en az iki yıl olmak üzere bazı antiepileptik ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak tedavide en az ilaçlar kadar etkili olan ve tedavi sürecini etkileyen durum, nöbeti tetikleyen nedenlerden uzak durulmasıdır. Uykusuzluk, alkol, ekran zamanı uzunluğu (televizyon, telefon, tablet), aşırı sıcaklar ve güneş ışığı nöbetleri tetikleyebilmekte ve tedavi sürecini uzatabilmektedir. Hastalarımızın yaşam tarzlarına ve düzenli yaşamaya, ilaç kullanımı kadar özen göstermemeleri, tedavi sürecinde aksaklıklara ve nöbetlerin kontrol altına alınmasında gecikmelere neden olabilmektedir" dedi.
SIVI ALIMI ARTIRILMALI
Çocuklarda epilepsi tedavisinin aksamaması ve kötü sürprizlerle karşılaşmamak için epilepsi ilaçlarının önerilen dozlarda düzenli olarak kullanılması gerektiğini vurgulayan Bayram, "İlave olarak, yaz aylarında sıvı alımının artırılması, özellikle 10.00-17.00 saatleri arasında güneşli ortamlardan uzak durulması, uyku ve beslenme düzeninin aksatılmaması, ekran başında uzun süre geçirilmemesi çocuklarda epilepsi tedavisine olumlu katkılar sağlayacaktır" diye konuştu.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI