Serebrenitsa katliamı Buca'da lanetlendi

Güncelleme Tarihi:

Serebrenitsa katliamı Bucada lanetlendi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2018 14:20

Serebrenitsa katliamı Buca'da lanetlendi

Haberin Devamı

İNSANLIK tarihinin en büyük soykırımlarından biri olarak kabul edilen, çocuk, genç, kadın, erkek demeden 8 bin 372 Boşnağın Avrupa'nın göbeğinde katledildiği Srebrenitsa Soykırımı, 23. yıldönümünde Buca'daki Srebrenitsa Anıtı'nda lanetlendi.

1995 yılında Srebrenitsa katliamında Bosna'da meydana gelen erkek kadın, çocuk yaşlı demeden Sırp güçlerince öldürülen 8 bin 372 kişi, İzmir'in Buca ilçesinde düzenlenen törenle anıldı. Buca Adatepe Mahallesi'nde bulunan Srebrenitsa Anıtı'nda düzenlenen törene, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina'nın yanı sıra Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, Buca CHP İlçe Başkanı Kasım Akdağ, Buca Belediyesi eski Başkanı Ercan Tatı, İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda dernek yöneticisi katıldı.

"BİZ VAR OLDUKÇA BU SOYKIRIMLARA KARŞI DURACAĞIZ"

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, törende yaptığı konuşmada insanlık adına utanç verici soykırımı lanetlerken "23 yıl öncesinde insanların nasıl gözünün döndüğünü, aşırı milliyetçiliğin bir topluma, bir ırka çoluk çocuk demeden, kadın erkek demeden nasıl acımasızca davranabildiğini gördük" dedi. Piriştina, şunları söyledi:

"Buca, İzmir, tüm Türkiye soydaşlarının, Müslümanların, Boşnakların orada Türk diye ezilirken yaşadıkları acıları asla unutmadı. Biz var oldukça, bu meydanda siz var oldukça  bu kentte bu şehirde bu ve buna benzer soykırımların yaşanmaması için hiçbir fedakarlıktan kaçmadan mücadele edeceğiz. Biz bu acıları yaşamış bir toplumuz, buraya geliş sebebimiz de bu saldırılar. Benim dedelerim de 1939'da buna benzer faşist saldırılara uğrayınca vatan toprağına geldiler. Bu acıları kendi ailemizde de yaşadığımız için bu acıları içselleştirdik, bu da bizim kararlılığımızı arttırdı. Bu acıyı en yakında hisseden ailelere tekrardan başsağlığı diliyorum, Allah'tan rahmet diliyorum. Umuyorum bundan sonra bu coğrafyada, bu ülkede hiç kimsenin burnu bile kanamaz, çocuklarımız kadınlarımız katledilmez, huzur içinde bir dünyada yaşamak nasip olur."

SOYKIRIMIN ACI SEMBOLÜ

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak da dünyanın dört bir tarafında Serebrenitsa anısına törenler düzenlendiğini dile getirerek, "11 Temmuz 1993 bizim için soykırımın bir sembolü oldu. Bosna'da hala birçok kısımda toplu mezarlar bulunuyor. 23 yıldan beri yapılan kazılar sonucunda bulunan soydaşlarımızın hiç birinin iskeleti tam olarak bulunmuş değil, cesetler dahi parçalanmış. Böyle bir katliam yaşanmasını 21. Yüzyılda bütün dünya sadece izledi" diye konuştu.

23 YILLIK ACI

Törende konuşan Balkan Göçmenleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan da "23 sene önce yaşanan bu acı hepimizin yüreğini derinden yaralamıştır. Bu Avrupa'nın ortasında cereyan etmiş bir katliam, bir soykırımdır. Dünya devletleri seyirci kalmıştır. Üzerinden yıllar geçse de soykırımı unutmadık, unutturmayacağız" dedi.

Törenin ardından tüm davetliler anıta kırmızı karanfil bırakarak insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından Srebrenitsa'yı ve yitip giden binlerce Boşnak Müslümanı selamladı.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!