Güncelleme Tarihi:
SAMSUNG Electronics Türkiye'nin Habitat Derneği işbirliği ile hayata geçen “Bilişim Mucitleri" projesi kapsamında "Sen de Yap İzmir" etkinliği Ege Üniversitesi'nde başladı.
Sen de Yap İzmir; proje sergisi, sen de yap atölyeleri ve açık hava etkinlikleri ile birlikte, 8. Bilim Haftası Şenlikleri'ni de bünyesine alarak en minik makerlerın da yer aldığı bir yaratıcılık festivaline dönüştü.
Ege Üniversitesi EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisi ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin katkılarıyla organize edilen etkinliğin açılışına Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Samsung Electronics Türkiye Kamu Sektörü Müdürü Cüneyt Bilgiç, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, EBİLTEM Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan katıldı. "Maker Haraketi ve İzmir'in Rolü" konulu panelde konuşan Prof. Dr. Yılmaz, programın hazırlanmasında katkıları olan yetkililere ve tanıtılmasında emeği geçen basın mensuplarına teşekkür etti. Türkiye'yi yaratıcılık ve girişimcilik boyutunda başka bir evrene taşımak istediklerini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, "Uluslararası bir sanayici, Türkiye'nin yüksek öğretim tarihinde önemli bir yere sahip üniversite, bir de bunların arasında iletişimi sağlayacak, tetikleyecek bir birim Habitat ortak aklı yürütecek. Hedef 2023 Türkiye'si" diye konuştu.
Küreselleşmenin bugün bilişimin ilerlemesiyle sanayi 4.0 denilen başka bir alana taşındığını, bir iletişim çağına doğru ilerlendiğini söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, "2020 yılında 14 milyar cihazın birbiriyle bağlantılı olarak dünyayı yöneteceğinden bahsediliyor. Biz bugün burada dünyanın resmini gösterip siz burada ne yaparsınızı arıyoruz" dedi.
Samsung'un dünden bugüne gelişimine değinen Cüneyt Bilgiç da, firmanın bu projeleri cihaz satmak için yapmadıklarını ifade ederek gelişime ve girişimciliğe önem verdiklerini söyledi.
Türkiye'de yazılım eksiği olduğunu vurgulayan Sezai Hazır ise herkesin kodlamayı öğrenmesi gerektiğini ifade etti. HABİTAT olarak ilk şubelerini İzmir'e açtıklarını belirten Hazır, "İzmir'e önem veriyoruz, İzmir'in ciddi bir entelektüel birikimi var" diye konuştu.
"Maker Movement" yani "Sen de Yap Akımı", mucitleri, robotları parçalayıp tekrar tasarlayanları, yeni tasarım yapanları, kod yazanları ve her türlü yaratıcı proje peşinde koşan beyinleri tanımlayan bir manifesto niteliği taşıyor.
Etkinlikte; Biyoloji, Biyoteknoloji, Gıda, Kimya, Sürdürülebilirlik ve Yeşil Teknoloji, Arduino, Raspberry Pi Projeleri, IoT, Ağ Haritalama, Robotlar ve El Yapımı Drone'lar, 3D Yazıcılar, Etkileşimli Sanat ve Kraft Çalışmalar, Oyun ve Programlama Sistemleri, El İşi Atölyeleri, Bisikletler, Zihni Sinir Projeler, Tuhaf Araçlar ve Makineler, Kahve Demleme Yöntemleri, Yeni Teknolojiler yer aldı.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF