Selçuk Belediyesi’nden Üreticilere Müjde

Güncelleme Tarihi:

Selçuk Belediyesi’nden Üreticilere Müjde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2015 15:32

EGE BÖLGESİNİN EN KALİTELİ MEYVE ÜRETEN İLÇELERİ ARASINDA OLAN SELÇUK’TA MEYVE ÜRETİCİLERİNİ SEVİNDİRECEK BİR ADIM DAHA ATAN SELÇUK BELEDİYESİ, SELÇUK VE BÖLGE HALKINI YEPYENİ BİR HİZMETLE TANIŞTIRACAK.

Ege Bölgesinin en kaliteli meyve üreten ilçeleri arasında olan Selçuk’ta meyve üreticilerini sevindirecek bir adım daha atan Selçuk Belediyesi, Selçuk ve bölge halkını yepyeni bir hizmetle tanıştıracak.
Kış mevsiminin en çok tüketilen meyvelerinden biri olan mandalinanın, Selçuk Belediyesi Deppo Efes Meyve Paketleme ve Depolama Tesisleri’nde bu yıl da yerini alması bekleniyor. Bölgede ilk kez Deppo Efes’te üreticilerin hizmetine sunulacak olan Drencher makinesinin Aralık ayında hizmet vermeye başlayacağını açıklayan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, bölgede ilk ve tek olma özelliğini taşıyan bu makinanın üreticilere hayırlı uğurlu olmasını diledi.
SAATTE 24 BİN KİLO ÜRÜN İLAÇLANABİLECEK
Selçuk’ta toplanan mandalinanın geçen yıla göre yüzde 20 artmasını beklediklerine dikkat çeken Başkan Bakıcı, üretilen mandalinanın yüzde 80’ninin de Rusya ve Ukrayna’ya ihraç edilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.Tarımsal faaliyetlerin son derece yaygın olduğu Selçuk’ta zeytin, şeftali ve nar gibi mandalinanın da önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Başkan Bakıcı, bu bağlamda Aralık ayında hizmete başlayacak olan Drencher makinası ile üreticilerin daha sağlıklı ürün alabileceklerini söyledi.
Selçuk Belediyesi olarak çiftçi ve üreticilerin her zaman yanında olduklarının altını çizen Başkan Bakıcı,Deppo Efes’e 100 bin tonun üzerinde mandalina girmesini beklediklerini kaydederek “Drencher makinası, bölgedeki narenciye üretimine bağlı olarak saatte 24 bin kg. ürün ilaçlayacak. Bu sistem sayesinde üreticilerimizin maliyeti yarı yarıya düşmüş olacak. Ayrıca bu sistem sayesinde harcanan emek için de zaman tasarrufu sağlanmış olacak” dedi.
ZAMANDAN VE MALİYETTEN TASARRUF SAĞLANACAK
İlaçlama ve sarartma sisteminin AB standartlarına uygun olarak gerçekleştirildiğini belirten Deppo Efes’in Ziraat Mühendisi Mustafa Görgün,Drencher makinasının sağlayacağı avantajlar konusunda bilgi verdi. Görgün, şunları kaydetti:“Drenchermakinası, üzerindeki Fungisit ve zararlıları yok ederek ürünlerin küflenmesini ve erken bozulmasına engel olur, aynı zamanda, problemli ürünlerin kasa içindeki diğer ürünlere etki etmesini engeller ve sağlam ürünleri bozulmadan muhafaza eder. Makina palet bazında ilaçlama yaparak işçilikten ve zamandan büyük avantaj sağlar. Böylece ürününü depolamak isteyen üreticinin işçilik masrafı düşer ve ürünler doğru bir şekilde ilaçlanarak dayanımı arttırılır”
“DEPPOEFES”İLE ÜRETİCİ EMEĞİNİN PAZAR DEĞERİ ARTTI
Amaçlarının önce Selçuklu üreticinin ürününü korumak olduğuna dikkat çeken Deppo Efes sorumlu müdürü Ömer Soysal ise;yapılan çalışmalarda öncelik olarak Selçuklu çiftçilerin ürünlerine katma değer kazandırmak olduğunu kaydetti. Soysal, şöyle devam etti: “Geçen yıl Deppo Efes Soğuk Hava İşletmesinin ilk senesiydi. Üretici “acaba” endişesiyle ürününü depolamak yerine direkt tüccara satmıştı. Deppo Efes’te depolanan ürünlerin pazardaki değerinin arttığını gören üretici, bu payı tüccarla paylaşmak yerine, kendisine kar olarak düşünüp, ürününü depolamayı tercih etmiştir.”
SELÇUK’TAN YURT DIŞINA
Selçuk ilçesinden toplanan mandalina ihracatında geçen yıla göre yüzde 20 artması beklenirken, üretilen mandalinanın yüzde 80’nin de Rusya ile Ukrayna’ya ihraç edilmesi hedefleniyor. Deppo Efes’te 5 bin ton nar bulunduğunu hatırlatan Soysal, “Bu oran ilçede üretilen toplam narın yüzde 20’sini oluşturuyor. Geriye kalan ürünün satışı ihracat ve iç pazar olmak üzere satılıyor. Bu ürünlerin bir kısmı da Deppo Efes’te ön soğutma yapılarak ihraç ediliyor. İhraç edilen ülkeler Irak, İran, Suudi Arabistan, Hollanda, İngiltere, Almanya, Dubai ve Belarus’tur. Ayrıca Hollanda’ya ihraç edilen ürünler oradan farklı ülkelere dağılıyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!