Güncelleme Tarihi:
YAŞAYAN Şehirler Platformu'nun ilk ekinliği olan Şehir Ödülleri Türkiye, İzmir'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yaşayan Şehirler Platformu işbirliğinde; Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı'nın destekleriyle hazırlanan 'Şehir Ödülleri Türkiye 2017 Ödül Töreni, Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı'nda gerçekleştirildi. Törene İzmir Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi A. Muzaffer Tunçağ, DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Banu Aslanertek de katıldı.
1 Ağustos 2017- 8 Eylül 2017 tarihleri arasında Türkiye'nin 81 ilindeki tüm kamu ve özel kuruluşların projelerini sunduğu, Şehir Ödülleri Türkiye kapsamında Özel Ödüller'de 3 farklı kategoride, Umut Işığı Temalı Paydaş Ödüllerinde 20 farklı kategoride, Bilim Işığı Temalı Akademik Ödüllerinde ise 4 farklı kategoride ödül verildi. Yerel yönetimlerden, özel kuruluşlara, kalkınma ajanslarından üniversitelere kadar birçok farklı alanda şehrine katkı sağlayan, yerelden kalkınma yaratan şehir paydaşları değerlendirildi. Yoğun başvuru süreci sonunda Türkiye'nin farklı bölgelerinden kurum ve kuruluşlar seçkin jüri üyelerinin değerlendirmesi ile ödül aldı.
Şehir Ödülleri Türkiye Özel Ödüller kategorisindeki ilk ödül 'Şehre Adanmış Yaşam' Ödülü Eskişehir'de yaratmış olduğu etki, değişim ve örnek yaşamıyla, gerek akademisyen gerekse kent liderliği kimliğiyle yeniden bir şehir ve bilinçli şehirli yaratan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'e verildi. Türk kültürünü ve sıcaklığını tüm dünyaya aktaran Barış Manço'yu temsilen, oğulları, Doğukan ve Batıkan Manço'ya 'Şehri Temsil' ödülü verildi. 'Şehrine İnananlar' ödülü de Ahmet Nazif Zorlu'ya verildi. Gaziantep'ten, Edirne'ye, Lüleburgaz'a kadar çok sayına il ve ilçenin ödül aldığı törende, ünlü yönetmen Yüksel Aksu ve Tv2'de 'Çok Gezenti' programı ile tanınan Burak Akkul ile 26 Kalkınma Ajansı arasında İzmir Kalkınma Ajansı'nın ödülleri, Yaşayan Şehirler Platformu Başkanı Alper Akın tarafından sahiplerine dağıtıldı.
Yaşayan Şehirler Platformu ve Dokuz Eylül Üniversitesinin işbirliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı destekleriyle hayata geçen projenin mimarı Alper Akın, proje amacının şehir çıkar ortağı paydaşların süreç farkındalığının arttırılması, kentin geleceğini şekillendirecek doğru proje ve uygulamaların desteklenmesi, iyi uygulamaların örnek gösterilmesi, diğer kentlerdeki paydaşlar ile paylaşılması, yeni proje ve uygulamalar için cesaretlendirilmesi, fikir alışverişi yapabilecekleri ortak zemin oluşturması olduğunu belirtti.
Mehmet KURT / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI