Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve 2016 yılında gerçekleştirilen yenilikleri ve yatırımları düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Toplantıya İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu ve İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler başkanı Op. Dr. Mehmet Özkan katıldı. Toplantıda konuşan Genel Sekreter Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, yeni nitelikli hastane alanlarının oluşturulmasının yanında mevcut hastanelerde de iyileştirilmeler yapıldığını, sağlık alanındaki yeni teknolojilere yatırım yapılarak, cihaz parkurunun da genişletildiğini anlattı. İzmir genelinde tescilli yatak sayısı oranının yüzde 28 olduğunu söyleyen Erbaycu, "Güney Genel Sekreterliği, Üniversite ve özel hastaneler arasında en fazla yatak bizim kurumlarımızdadır. Nitelikli Hasta Yatak Sayısı oranı 2015’de yüzde 37,6 iken, 517 Yataklı Çiğli Bölge Hastanesi’nin açılması ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Bornova hizmet binasının hizmete başlamasıyla 2016’da yüzde 52,7’ye yükseldi. Önümüzdeki aylarda açılacak olan Bornova Devlet Hastanesi ile bu oranın yüzde 60’lara ulaşmasını hedefliyoruz. Yatak kullanım oranımız yüzde 76 civarında. İzmir genelinde karşılanan ayaktan hasta oranlarına baktığımızda yüzde 41 ile Kuzey Genel Sekreterliği Hastaneleri ilk sırada bulunmaktadır. Acil hastaların ise yüzde 45'i bizim hastanelerimizde muayene olmaktadır" diye konuştu.
SDL ODALARIYLA SEZARYENLE DOĞUMU AZALTACAKLAR
2016 yılı itibarıyla Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 12 branşta, Çiğli Eğitim Hastanesi'nde ise 11 branşta müstakil branş nöbetleri tutulduğunu söyleyen Erbaycu, "2015 yılında büyük ameliyatlarda il bazında artış sağlayan hastaneler yine Genel Sekreterliğimize bağlı hastanelerdir. 2015 yılında toplam yoğun bakım yatak sayımız 339 iken 2016 yılında 381 olmuştur" dedi. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin doğum kliniklerinin Bornova Ek Binası'na taşındıktan sonra 15 SDL odasının hizmete gireceğini açıklayan Genel Sekreter Erbaycu, "İzmir ilinde toplam doğumların yüzde 32’si, kamuda gerçekleşen doğumların yüzde 73’ü Kuzey KHB bağlı sağlık tesislerinde gerçekleşiyor. Normal doğumlarımız Buca Kadın Doğum ve Çiğli Bölge Eğitim Hastanesinde Sancı-Doğum-Lohusa (SDL) odalarında konforlu ve modern koşullarda gerçekleşmektedir. Biz annelerin hayatlarında birkaç defa yaşayabildikleri bu anı en özel şekilde yaşamalarını sağlamayı istiyoruz. Sezaryen oranlarımız 2015 yılında yüzde 33 iken yüzde 28'e düşürülmüştür. Bu SDL odalarıyla bu oranı daha da düşürmeyi planlıyoruz" dedi.
"VERİMLİLİK PUANI YÜZDE 94.1'E YÜKSELDİ"
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2015 Mayıs ayından itibaren 24 saat Koroner Anjiyo yapıldığına dikkat çeken Erbaycu, "Çiğli Eğitim Hastanesinde ise 2016 Eylül ayından itibaren Anjiyo ve 2016 Kasım ayından itibaren Kalp Damar Cerrahisi (KVC) ameliyatları yapılmaktadır. Genel Sekreterliği’mize bağlı sağlık tesislerimiz 2016’nın sonunda Sağlık Bakanlığı denetçileri tarafından zorlu bir denetime de tabi tutuldular. Bu değerlendirmede 2015’ de yüzde 90,2 olan Verimlilik Puanı, 2016’da yüzde 94,1’e ulaştı" dedi.
2016'DA 2 BİN 893 SURİYELİ KUZEY HASTANELERİNDE DOĞUM YAPTI
Muayene sayıları hakkında da bilgiler veren Erbaycu şöyle devam etti:
"2015 yılında 8 milyon 489 bin 948 hastaya hizmet verilirken bu sayı 2016 yılında 9 milyon 831 bin 761’e ulaştı. Hastanelerde bakılan Suriyeli hasta sayısı ise 70 bin 597’den 140 bin 529’a yükseldi. Kuzey Hastaneleri’nde gerçekleşen 18 bin 317 doğumdan 2 bin 893’ünün Suriyeli vatandaşımıza ait olduğu tespit edildi."
2 BİN 60 YATAKLI TÜRKİYENİN 4. BÜYÜK HASTANESİ
Yapılan yeni sağlık tesisi yatırımlarından bahseden Erbaycu, "Mayıs 2016’da açılan Çiğli Bölge Hastanesi dijital, konforlu ve modern tasarımıyla İzmir’in gözbebeği oldu. 150 yataklı Tepecik EAH Bornova Ek Binası, 57 Üniteli Bornova Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Bergama ve Kemalpaşa Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri halkın hizmetine kazandırıldı. Yine Tepecik EA Hastanesi’nde Diyabet Okulu, Denge Merkezi, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi açıldı ve 150 Yataklı Bornova Ek Bina vatandaşlarımızın ücretsiz kullanımına açıldı. 57 Üniteli Bornova Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Bayraklı Ek Binası ile 2015’de 296 olan diş ünitesi sayısı 353’e, Diş Hekimi sayısı ise 296’dan 347’ye yükseltilmiş oldu. Bornova Devlet Hastanesi'nin Mart ayında bitirilerek ilk etapta poliklinik hizmetleri ile açılması planlıyoruz. Foça Devlet Hastanesi’nin yeni binası ile Bergama Devlet Hastanesi Ek Binası yapım çalışmaları hızla devam ederken Aliağa Devlet Hastanesi’nin de yeni hastanesine kavuşması için çalışmalarımız sürüyor. Bayraklı devlet hastanesi 2 bin 60 yataklı bir proje. Bu proje ile ilgili 2016 yılında hangi birimlerin olacağı çalışmalarını da yürüttük. Sağlık müdürlüğümüzün takip ettiği bir proje. Hastanenin oturacağı alanla ilgili zemin düzenlemeleri yapıldı. Türkiye'nin en büyük 4. devlet hastanesi İzmir'de olacak. Çevre yoluna girildikten sonra hiç bir ışığa takılmadan gelerek ulaşılabilecek bir yer. 403 bin metrekare kapalı alanı var. 2 bin 60 yataklı hastaneyi faaliyete geçirmek için personel olarak desteklemek gerek. Bu durumda bazı hastaneleri de 800 yatak kadar küçültmek gerek. Bununla ilgili çalışmalarımızı da sürdüreceğiz. İzmir Kuzey KHB Genel Sekreterliği’ne bağlı eski Karşıyaka Devlet Hastanesi ise 20 Mayıs 2016 tarihinde sağlık hizmeti vermeye ve depreme karşı dayanıklı olmadığına karar verilerek Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’ne taşındı. Sağlık Bakanlığından gelen yıkım onay kararı ile Karşıyaka Devlet Hastanesi’nin yıkımına başlanmıştır. Yerine en kısa sürede yapımı başlayacak olan 150 yataklı modern ve dijital hastane ile Karşıyaka halkı yeni hastanesine kavuşmuş olacak" dedi.