Güncelleme Tarihi:
İZMİR'in Seferihisar ilçesinde Topan Karakılçık Buğdayı tohumunu bulup çoğaltan ve yüzlerce yıl önceki tekniklerle 'Ata Ekmeği'ni üreten Seferihisar Belediyesi, Seferihisar'da Ata Ekmeği ve Armola Şenliği düzenleyecek.
2011 yılında Tohum Takas Şenliği'nde Gödence Köyü'nde bulunan Topan Karakılçık Buğdayı, uzun uğraşlar sonrasında Can Yücel Tohum Merkezi'nde çoğaltılıp köy değirmeninde atalarımızın yaptığı şekilde öğütülerek un haline getirildi. Yüzde yüz doğal olarak elde edilen unla Turgut ve Ulamış köyündeki kadınlar taş fırında ekmek yapmaya başladı. Ata Ekmeği, önce Seferihisar'da, ardından Seferihisar Belediyesi'ne ait yöresel ürünlerin satıldığı www.seferibakkal.com internet sitesinde satılmaya başlandı. İlçede birçok araziye karakılçık buğdayı eken Seferihisar Belediyesi, o buğdayların hasatı için 10 Haziran Cumartesi günü Ulamış Köyü'nde şenlik düzenleyecek. Seferihisar'da Ata Ekmeği ve Armola Şenliği'nde hem hasat yapılacak hem de kadınların ürettiği Ata Ekmeği, ilçenin meşhur peyniri Armola Peyniri'yle birlikte misafirlere sunulacak. Gün boyu sürecek etkinliklerde Ulamış Köy Pazarı açılacak, taş fırında Ata Ekmeği yapılacak, harman yerinde dövenle hasat gerçekleştirilecek, ev sabunu yapım atölyesi misafirleri konuk edecek, rahvan at gösterileri ve müzik dinletileri yapılacak. Köy meydanında suluboya ressamları gün boyu atölye çalışmaları gerçekleştirilecek, yerli üreticilerin yanı sıra, Can Yücel Tohum Merkezi, kooperatifler ve dernekler stantlar açacak. Program iftar yemeği, ramazan eğlencesi ve alaturka müzik konseriyle tamamlanacak.
CHP'li Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2011 yılından beri, yerel tohumun yok olmaması için büyük çaba harcadıklarını söyleyerek "Köylerde ninelerimizin sandıklarında tohumlar bulduk. Kurduğumuz Can Yücel Tohum Merkezi'nde tohumları çoğalttık. Türkiye genelinde bir milyondan fazla tohum ve fide dağıttık. Bu tohumların içerisinde artık yok olduğu düşünülen Topan Karakılçık Buğdayı'nı fark ettik. Uzun süren çalışmalarla çoğaltmayı başardık. Ve nihayet geçtiğimiz yıl bu tohumun hasadını yaptık. Taş değirmende öğütüp, atalarımızın yarattığı lezzeti yeniden yakaladık. İnanılmaz geri dönüşler aldık, talepleri karşılamakta zorlandık. Şimdi birçok yere bu tohumları ektik. Yine hasat zamanı geldi ve bu defa hasadı bir şenlikle kutlayacağız. Herkesi Seferihisar'ın en güzel köylerinden biri olan Ulamış'ta, Ata Ekmeği ve muhteşem Armola Peyniri'yle, buluşmaya davet ediyorum" dedi.
10 Haziran Cumartesi günü Ulamış Köyü'nde gerçekleşecek etkinlikte, stantlar saat 12.00 itibariyle açılacak. Günboyu sürecek şenlikte, 17.00'de kortej yürüyüşü yapılacak, Seferihisar Belediye Bandosu da bir konser verecek.
SEFERİHİSAR (İzmir), (DHA)
FOTOĞRAF