Seferihisar Mandalinası 12 Ay Sofra Ve Raflarda

Güncelleme Tarihi:

Seferihisar Mandalinası 12 Ay Sofra Ve Raflarda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2016 10:51

SEFERİHİSAR BELEDİYESİ'NİN YAPTIĞI ÇALIŞMAYLA ARTIK MANDALİNA BİR KIŞ MEYVESİ OLMAKTAN ÇIKACAK VE 12 AY BOYUNCA KURUSUYLA DA RAFLARDAKİ YERİNİ ALACAK.

Seferihisar Belediyesi’nin yaptığı çalışmayla artık mandalina bir kış meyvesi olmaktan çıkacak ve 12 ay boyunca kurusuyla da raflardaki yerini alacak.
Seferihisar Belediyesi, jeotermal enerjiyle mandalina ve defne yaprağı kurutmaya başladı. Dünyanın en kaliteli mandalinası olan Satsuma’nın yetiştiği Seferihisar’da, son yıllarda ürünün markalaşması, çeşitliliğinin arttırılması ve üreticinin daha çok kazanmasıyla ilgili yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Belediyenin ortağı olduğu S.S. Seferihisar Doğanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, İzmir Jeotermal AŞ’den, Doğanbey’deki 3 serayı kiraladı. Sera içerisine kurulan izolasyonlu hatla, jeotermal kuyudan gelen termal su, kurutma makinesindeki havayı ısıtarak kurutma işlemi yapılmaya başlandı. Bulunan çözüm ortağıyla birlikte yapılan çalışmalarla mandalina ve defne yaprağı kurutuldu. Üretimin hızlanmasıyla birlikte, özellikle mandalinanın takoz denilen ürünleri değerlendirilmiş olacak, mandalina bir kış meyvesi olmaktan çıkacak ve 12 ay boyunca kurusuyla raflardaki yerini alacak. Sekiz saat sürecek işlemle günde 1,5 ton mandalina kurutulabilecek.
BAŞKAN SOYER: “ÖNEMLİ BİR ADIM ATTIK”
Konuyla ilgili açıklamalar yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Çok yapmak istediğimiz çalışmalardan birinin ilk adımını attık. Yerel üreticiyi desteklemek için yaptığımız projelerin sonuçlarını her geçen gün almaya devam ediyoruz. Üretmekten vazgeçen köylümüz artık patates, elma, soğan yetiştirmeye başladı. Üretici pazarlarımız ekmeklerini büyüttü, daha çok üretmek için çalışır hale geldiler” dedi.
"ÖĞRENCİLERİN ÇANTASINA KURUTULMUŞ MEYVELERİ SOKACAĞIZ"
İlçenin en büyük geçim kaynağı olan mandalina ile ilgili ayrıca yoğun çalışmalarının olduğunu söyleyen Başkan Soyer; “İlk olarak üreticilerimizi bir çatı altında toplayarak üretici birliği kurduk. Sonra belediye olarak satın aldığımız işleme paketleme tesisini birliğe devrederek, üreticimizin aracısız olarak malını işlemesini, paketlemesi ve satmasını sağladık. Ürünün ömrünü arttırmak için planladığımız soğuk hava deposunun yapımı çok yakında bitiyor Şimdi de ürünü jeotermal enerjiyle kurutmayı başardık. Termal enerjiyle kurutulan meyve ve sebzeler maliyet avantajı sağlıyor. Mandalinanın besleyiciliğini ve lezzetini 12 aya yaymış oluyoruz ve daha önemlisi, üreticimizin malının katma değerinin arttırıyoruz. Çok yakın bir zamanda kurutulmuş ürünlerimizi marketlerde satacağız. Ayrıca öğrencilerimizle ilgili de bir çalışmamız olacak ve çantalarında bulundurdukları sağlıksız cips gibi atıştırmalıklar yerine meyve kurularının girmesini sağlayacağız. Mandalina dışında defne yaprağını kuruttuk. Daha enginar, limon, portakal, adaçayı, kekik gibi ürünler girecek sıraya. Böylelikle termal enerjiyi de kullanmaya başladık. Hem Seferihisar’a, hem İzmir’e hem de Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Seferihisar Belediyesi’nin çözüm ortağı olan firmanın sahibi Adem Kaya ise şunları söyledi:
“Seferihisar Belediyesi öncülüğünde İzmir Jeotermal A.Ş.’nin yaptığı ve kooperatif tarafından kiralanan Doğanbey Mahallesi’ndeki seralarda Jeotermal ile kurutmayı ilk defa denedik ve başarılı olduk. İlk önce yöremizin mandalinasının çöpe gitmemesi için mandalinayı ve defne yaprağını kurutmaya başladık. Kurutabileceğimiz çeşitli ürünler olacak. Yöre haklının ürünlerinin değerlendirmesi için böyle bir girişimde bulunduk. Jeotermal enerjimiz 80 dereceye kadar çıkabiliyor biz meyvenin türüne göre bu sıcaklığı ayarlayabiliyoruz. Mandalina üreticileri için iyi bir girişim. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ekibini çalışmaları nedeniyle tebrik ediyorum” dedi.
Seferihisar Belediyesi Doğanbey’deki seralarda mandalina ve defne yaprağı kurutmaya devam edecek ve yakın zaman içerisinde satışına başlanılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!