Güncelleme Tarihi:
EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 2017 yılının son meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye'yi bütün dünyayla entegre yapabilmek için dijitalleşmek gerektiğini vurgulayarak, "Üzücü olan, biz, yazılım sektöründeki vergisel sorunları henüz çözememişken, piyasada yeterli sayıda yazılımcı bulunamazken, ülkelerin geldiği seviyedir" dedi.
EBSO'nun aralık ayı meclis toplantısına EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis Başkan Vekili Hakkı Attaroğlu ve çok sayıda üye işadamı katıldı. Toplantının açılışında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye'nin son dönemde ABD ile yaşadığı askeri ve siyasi ilişkilerdeki gerilime dikkat çekti. İki ülke arasındaki ilişkilerde ekonomiyi canlandırmak gerektiğini ve bu hedefle geçen ay Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanlığında ABD'yi ziyaret ettiklerini açıklayan Yorgancılar, TOBB heyeti olarak; ABD Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ticaret Odası ve ABD Kongresi Temsilciler Meclisi üyeleri ile görüşmeler yaptıklarını kaydetti. Yorgancılar, görüş ayrılıklarının giderilmesi yönündeki işbirliği ve diyalog kurma isteğinin kendilerini umutlandırdığını dile getirdi. ABD Ticaret Odası ile başta serbest ticaret anlaşması olmak üzere, ikili ticaret ve yatırım önündeki sorunların ve işbirliği imkanlarının ele alınacağı ortak çalışmaları sürdürme kararı aldıklarını söyleyen Yorgancılar, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımları ile gerçekleştirdikleri 'İstihdam Şurası ve Milli İstihdam Seferberliği Ödül Töreni' hakkında şunları söyledi:
"Seferberlik kapsamında 2017 yılında 1.5 milyon kişiye ilave istihdam sağlanması hedefleniyor. Sayın Cumhurbaşkanı'nın törende vurguladığı bu husus, yeni istihdam için umut olurken, hedefe ulaşmanın yolu üretmekten, özellikle de yenilenmekten, her alanda kendimizi geliştirmekten geçiyor. Cumhurbaşkanının mevcut 11 istihdam teşvikini sürdüreceklerini belirtmesi ve üretim vurgusunu oldukça önemsiyorum. Ayrıca, özel sektörden yeniden +2 istihdam sağlama talebini de iletmek isterim.
Törende en fazla katkı koyan illerin arasında İzmir'in isminin geçmesinden bizler de gurur duyduk. İstihdam sağlayarak katkı koyan herkese şükranlarımı sunuyorum."
SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME
2017 yılının 3'üncü çeyreğinde yüzde 11 büyüme oranıyla Türkiye'nin dünyada ilk sıraya yerleştiklerini ifade eden Ender Yorgancılar, imalatta yüzde 15.2, tarım sektöründe yüzde 2.8, sanayi sektöründe yüzde 14.8, hizmetlerde yüzde 20.7 ve inşaat sektöründe yüzde 18.7 büyüme rakamlarına ulaşıldığını kaydetti. İnşaat sektörünün imalat sanayiden daha fazla büyürken, büyümeye katkısının daha az olduğunu söyleyen Yorgancılar, sürdürülebilir büyümenin önemine dikkat çekti. Yorgancılar, "2017 yılı genelinde içerde gerginleşen dış politikamız, AB üyelik sürecinde yaşanan sıkıntılar, bitmeyen Ortadoğu sorunları, Türkiye algısının olumsuzlaşması, doğrudan yabancı yatırımcının ilgisinin azalması, devam eden güvenlik sorunları, olası küresel risklerle birlikte içerde kur ve enflasyon baskısı karşısındaki bu büyüme önemlidir. Zira, 2017 yılında dünya ekonomisinde yaşanan ılımlı iyileşme ve devamına baktığımızda; Ortadoğu'daki ayrışmalar, mülteci meselesi, küreselleşen terör, muhafazakar ve korumacı bir batı, Sanayi 4.0'ın yarattığı etkiler, FED'in faiz artırımı çok kıymetlidir. Son Kudüs olayı da göstermiştir ki, doğru yönetilen krizler, riskleri fırsata dönüştürmek için de bir vesiledir. Ulusal ve küresel gelişmeler ışığında, bizim altını çizdiğimiz husus sürdürülebilir bir büyümenin gerçekleştirilmesidir. Ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın vurguladığı bizim sayısız kere ifade ettiğimiz gibi, hedefe ulaşmanın yolu üretmekten, özellikle de yenilenmekten geçiyor" dedi.
"DİJİTALLEŞMEK ŞART"
Üreten ve bu süreçte yenilenen ülkelerin pozitif yönde ayrışmaya devam ettiğini vurgulayan Yorgancılar, dijitalleşmeyle ilgili bazı ülkelerden örnekler verdi. Sanayi 4.0 sürecinde, dijitalleşme ve yapay zekada son dönemde atak yapan ülkelerin Çin, Hindistan veya ABD olmadığının altını çizen Yorgancılar, "Örnek sunacağım ülkeler, 4 Arap ülkesi ve bir AB ülkesi. Bunlar Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Dubai, Katar ile Estonya. Üzücü olan biz yazılım sektöründeki vergisel sorunları henüz çözememişken, piyasada yeterli sayıda yazılımcı bulunamazken, ülkelerin geldiği seviyedir. Bu ülkeler bu alanda önemli ölçüde yol aldı. Türkiye'yi bütün dünyayla entegre yapabilmek için dijitalleşmek şart. Ülkeler yapay zeka ile ilgili ciddi yatırımlar yaparken, Birleşmiş Milletler (BM), yapay zekayla ilgili gelişmeleri ve tehditleri incelemek için Hollanda'nın Lahey kentinde bir merkez kurdu. Yapay Zeka ve Robotlar adıyla kurulan bu merkezde, otonom robotlar konusundaki teknolojik ilerlemelerden kitlesel işsizliğe ve olası risklere kadar birçok konu araştırılacak" diye konuştu.
FETVALARI HATIRLATTI
Başkan Yorgancılar, bazı dünya ülkelerinin teknolojinin nimetlerinden en üst düzeyde yararlanmaya çalışırken, Türkiye'deki gündemden örnekler verdi. Diyanet tarafından son birkaç ay içinde yapılan bazı açıklamaları da hatırlatan Yorgancılar, "Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan verilen bir fetvada 'Telefon, mektup, SMS, WhatsApp, E-posta, faks yoluyla da boşanılabilir' ifadesi yer aldı. 'Piyango bileti almak kumardır ve haramdır' denildi. 'Müzik dinlemek yasak değildir ancak ahlaksızlık ve harama sevk eden müzik dinlemek günahtır' açıklaması yapıldı. Bu ifadeler ile ilgili yorum yapmak istemiyorum. Ailelerinizle, sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, mutlu, bereketli bir 2018 diliyorum" dedi.
Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI