Sanayi ve üniversite iş birliği ile sanal fabrika kurulacak

Güncelleme Tarihi:

Sanayi ve üniversite iş birliği ile sanal fabrika kurulacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2018 09:30

Sanayi ve üniversite iş birliği ile sanal fabrika kurulacak

Haberin Devamı

İZMİR Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile İzmir Ticaret Odası, (İZTO) ‘Sanayide dijital dönüşüm ve endüstri 4.0’ konusunda iş birliği kararı aldı. Bu kapsamda üniversitede simülasyon merkezi yani sanal fabrikanın kurulması, karanlık ortamlarda üretim yapabilen otonom yapay zeka desteği ile üretim sistemleri oluşturulması tartışıldı.

İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ile rektör yardımcıları Prof. Dr. Adnan Kaya ve Prof. Dr. Turan Gökçe’nin de hazır bulunduğu toplantıda, sanayi-üniversite iş birliğinin ortak projelerde yer alması adına iki kurum arasında ilk adım atıldı. İZTO meclis üyeleri  Şevket Akçay, Mehmet Sahver Ekmekçioğlu, Dr. Ferzan Yalkut üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıyı koordine eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Kaya, sanayide dijital dönüşüm için ihtiyaç duyulan noktaların analiz edildiğini belirterek, "Sanayicilerimizle birlikte özellikle ara eleman yetiştirilmesine yönelik eğitimler verilmesini ve teknoloji üretme, yenilik ve girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesi konusunda İZTO ile ortak çalışmalar  yapılmasını planlamaktayız. Dijital dönüşümün sağlanması için tedarikçiler, sanayiciler ve mentorların birlikte çalışabileceği ortamların oluşturulması gerekliliği açıkça görülmektedir. İKÇÜ bünyesinde kurulması planlanan İş Geliştirme Merkezi’nde (İŞGEM) İZTO’nun katılım sağlaması oldukça önemli" dedi.

KARANLIK ORTAMDA YAPAY ZEKAYLA ÜRETİM YAPABİLEN ÜRETİM SİSTEMİ

Üniversitede kurulabilecek bir simülasyon merkezi yani sanal fabrikanın, endüstri 4.0 konusunda nasıl katkı sağlayabileceğinin de tartışıldığını söyleyen Prof. Dr. Kaya, olası projelerden birinin de İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde İzmir’in endüstri 4.0’a hazırlanması açısından model olacak imalatların yanı sıra işverenlerin eğitim de alacağı bir model fabrika kurulması olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Kaya, "Karanlık ortamlarda üretim yapabilen otonom yapay zeka desteği ile üretim sistemleri oluşturma projesi gündemde. 3 boyutlu yazıcıların, sanayide ar-ge,  yenilik,  tasarım ve üretim süreçlerine uyumunu sağlayacak bir uygulama merkezinin kurulmasına yönelik İZTO ile İKÇÜ tarafından İzmir Kalkınma Ajansı'na ortak fizibilite raporu hazırlanabilir" dedi.

İZTO Meclis Üyesi Dr. Ferzan Yalkut, sanayi ile üniversite iş birliğinden İzmir sanayicileri olarak çok önemli kazanımlar elde edeceğini belirterek, "İlk aşamada sanayicilerin ve öğretim üyelerinin potansiyellerine göre endüstri 4.0 proje aşamaları tartışılacaktır. Tüm bu süreçlerde İZKA desteği ile fizibilite çalışması yapılması kararı alınmıştır.  Bu toplantı çıktıları ile Sayın İZTO Başkanımız Mahmut Özgener ve yönetim kurulu bilgilendirilerek her türlü desteğin verilmesi konusunda çalışmalar yapılacaktır"  dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!