Güncelleme Tarihi:
URLA Yarımadası'nda kendiliğinden yetişen ve yörenin endemik bitkisi olma özelliğini taşıyan sakız çalısı işlenerek Urla ekonomisine kazandırılacak. Urla Belediyesi'nin de desteklediği proje kapsamında maki florasında yayılış gösteren sakız yaprakları Urla'da değer kazanacak.
Urla Natura öncülüğünde Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Ar-ge projesi olan sakız yaprağından katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik yağ elde edilmesinin açılış toplantısı, İzmir'in Urla İlçesi'ndeki Maison Vourla Otel'de gerçekleşti. Toplantıya Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İzmir Orman Bölge Müdürü Yardımcısı Mehmet Erol, Urla Natura yöneticisi Tuba Şişmanoğulları, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nden Proje Yürütücüsü Nadire Albayrak, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nden Proje Koordinatörü Dilaver Arslan, Tarım İl Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Ali Bakmaz ve akademisyenler katıldı.
ÜRETİCİ GÜÇLENECEK
Proje kapsamında, yöreye hakim maki bitki örtüsünün en önemli bitkilerinden olan sakız çalısının yaprak ve dalları işlenecek. Hazırlanacak olan uçucu yağ ve ekstreler üretilerek Urla kırsalındaki üreticiyi güçlendirecek. İlaç ve kozmetik sanayide kullanılacak olan hammaddeler sayesinde kısa dönemde Urla çiftçisi, uzun dönemde yayılış gösterdiği Akdeniz ve Ege Bölgesi bu projeden yararlanacak.
İSTİHDAM SAĞLANACAK
Özellikle kırsal alanda yaşayanların hiç farkına varmadıkları bir üründen istihdam sağlamalarının çok önemli olduğunu dile getiren Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, "Köylerimiz her ne kadar mahalle olsa da hala köy özelliklerini taşıyorlar. Urla bu anlamda çok önemli bir lokasyon. 15 köyümüz var ve köylülerimiz köylülüklerini hala yaşıyorlar. Bulundukları yerde de para kazanabiliyor olmaları onlar açısından da çok önemli. Gençlerimiz kendi memleketlerinde ve topraklarında da para kazanabilirler. Böylelikle tersine göçüde hızlandırabiliriz. Urla Belediyesi olarak bu projede işbirliği içersinde olacağız ve elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz" dedi.
İzmir Orman Bölge Müdürü Yardımcısı Mehmet Erol da alan yönü ve merkezi konumu itibariyle sakız türünün yayılış alanı içersinde, Yarımada'da Urla'nın ayrı bir önemi olduğunu belirterek, "Urla'da böyle bir çalışmanın başlamasından çok mutlu oldum. Sakız ağacı türünün yetiştirilmesi, özellikle yapraklarından uçucu yağ elde edilmesi ve ekonomiye kazandırılması için çalışmalar gerçekleştiriyoruz" dedi.
TÜRKİYE'DE BİR İLK NİTELİĞİNDE
Sakız ağacının yalnızca bitki ve fidan yetiştiriciliğinden ibaret olmadığını söyleyen Urla Natura yöneticisi Tuba Şişmanoğulları, projenin Türkiye'de bir ilk niteliğinde olduğunu belirtti. Şişmanoğulları, "Evlerimizin kenarında, yol kenarlarında ve dağlarda var olan sakız çalısından yararlanmak için projeye ilk adımı attık. Dünya ekonomisinde oldukça önemli olan ve gün geçtikçe de önemi artarak devam eden uçucu yağ konusu ile ilgili Yarımada Bölgesi olarak bizde varız demek istedik" diye konuştu.
Sakız yaprağından katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik yağ elde edilmesi sunumu yapan proje yürütücüsü Nadire Albayrak, sakız yağının kullanım alanları, ilaç endüstrisindeki yeri ve uçucu yağlar hakkında bilgiler verdi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF