Güncelleme Tarihi:
Evet, Bodrum ülkemizin cennet beldelerinden biri. Ancak burası sadece tatilin başkenti değil, aynı zamanda Türkiye’nin en popüler dalış bölgelerine de ev sahipliği yapıyor. O zaman ister misiniz bugün keşiflerimizde su altına uzanıp derin maviliklere bir göz atalım... Madem su altını keşfedeceğiz, önce dalışı inceleyelim mi? Sanılanın aksine, kurallarına uyulduğu takdirde dalış oldukça güvenli bir spor. Ancak şakası yok ve kuralları katı. Asla yalnız dalınmaz. Dalış sırasında asla nefes tutulmaz. Eğitimini almanız şarttır. Dalış şartlarının zorluklarının üstesinden ancak bilgi, beceri ve tecrübenizle gelebilirsiniz. Güvenli metreler içinde dalış yaparken yerçekimine direnerek kendinizi özgürce maviliklere bırakırsınız.
Evet, Bodrum ülkemizin cennet beldelerinden biri. Ancak burası sadece tatilin başkenti değil, aynı zamanda Türkiye’nin popüler dalış bölgelerine de ev sahipliği yapıyor. O zaman gelin bugün keşiflerimizde su altına uzanıp derin maviliklere bir göz atalım...
MEDİTASYON YAPMAK GİBİ
Dalış yapmak benim için meditasyon yapmak gibidir. Zihnim bomboş olur, sadece o anı yaşarım. 20 yıldır kendisini su altının büyüsüne kaptıran bir dalgıç olarak Bodrum’un su altının oldukça zengin olduğunu söyleyebilirim. Dalışa yeni başlayan veya tecrübeli bir dalgıç olabilirsiniz. Hangi seviyede olduğunuz hiç fark etmez. Bodrum’da her dalışınızda mutlu olursunuz. Her dalışta sizi bir sürpriz bekler. Her mevsim kristal netliğinde olan suları ve 20-30 metre görüş mesafesiyle Bodrum, su altı fotoğrafçılarımız için de vazgeçilmezdir. Su altı fotoğrafçılarımız Bodrum’da yaptıkları dalışlarda nefis kareler çekerler.
BÜYÜK VE KÜÇÜK RESİF
Şimdi de size Bodrum’un en popüler dalış noktalarından bahsedeceğim: ‘Büyük Reef’, yani ‘Büyük Resif’ ve ‘Küçük Reef’ yani ‘Küçük Resif’. Bodrum Körfezi’nin tam orta noktasında, Karaada
ile Gümbet Burnu’nun arasındaki bir noktada duran iki su altı dağından büyük olanına ‘Büyük Resif’, küçük olanına da ‘Küçük Resif’ deniyor. Her seviyede dalıcıya uygun dalış noktaları, ulaşım kolaylığı, canlı zenginliği ve muhteşem panoraması ile Bodrum’da dalış yapan dalgıçların bir numarası.
Büyük Resif’in Karaada’ya bakan tarafında 7-34 metre arasında bir duvarı var. Bu duvardan apiko iniş dalgıçların çok sevdiği bir serbest düşüş hissi verir. Resifin diğer yanı ise 25-30 metre derinliğe doğru kademeli olarak eğimlidir. Büyük Resif’i cazip kılan ise sezon boyu sürekli yön değiştiren akıntıların resifin üzerine sürüklediği plankton yönünden zengin suları ve bu besleyici besin kaynağından yararlanmak için kayaların etrafında toplaşan yerleşik ve gezgin su altı canlılarıdır. Lahoz, orfoz, sinarit, turna (yerli barakuda), tombik (Akdeniz palamutu), akya ve ton balığı gibi avcı balıklar resifin etrafında avlanır. Müren, melanur, iskorpit, karagöz, sarpa gibi yerleşik balıklarla ahtopot, yengeç, böcek ve karavidalar ise yıl boyu kayalıklar arasında yaşar. Bazı dönemlerde deniz tavşanları kayaların üzerinde dolaşır. Deniz kaplumbağaları ve Akdeniz fokları seyrek de olsa bölgenin ziyaretçileri arasındadır.
İKİSİ DE BÜYÜLEYİCİ
Büyük Resif’in karşısında yer alan Küçük Resif ise Büyük Resif’le aynı özelliklere sahiptir. Sadece biraz daha küçüktür, silindir şeklindedir. Dalış sırasında etrafında daha fazla dolaşabilirsiniz. Duvarları makro fotoğrafçılık için uygun olan çok sayıda çıkıntıya sahiptir. Her iki dalış noktası da büyüleyicidir. Bodrum’un su altı keşiflerine devam edeceğiz. Sizi şimdilik Alp Baranok’un Happy Bubbles Dalış Merkezi’nde çektiği görüntülerle başbaşa bırakıyorum.