Sadece sporcuların sorunu değil menisküs yırtıkları

Güncelleme Tarihi:

Sadece sporcuların sorunu değil menisküs yırtıkları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2021 14:52

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Şükrü Mehmet Turan, menisküslerin dizin iç ve dış tarafında birer adet bulunan ve C harfine benzeyen kıkırdağımsı dokular olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Op. Dr. Şükrü Mehmet Turan, “Esas görevleri uyluk kemiği ve kaval kemiği arasındaki eklem uyumunu arttırmaktır. Bununla beraber yük iletimi, şok emilimi, diz stabilitesi, kıkırdak beslenmesi, eklem kayganlığı ve derin duyu algılanması gibi görevleri vardır” dedi.

40 YAŞ ÜSTÜ DİKKAT

Toplumun her kesiminde her zaman menisküs yırtığının oluşabileceğini söyleyen Op. Dr. Şükrü Mehmet Turan, “Menisküs sporculara özel bir hastalık değildir. Menisküs yırtığı nedenlerini ikiye ayırabiliriz. Aşınmaya bağlı yırtıklar daha çok 40 yaş üstünde görülür. Zamanla yıpranma, aşınmaya bağlı oluşur. Bu tür yırtıklar basit günlük aktiviteler sırasında bile oluşabilir. Travmaya bağlı yırtıklar. Genellikle ayak sabit kalıp vücutla ani dönmeye bağlı oluşan yırtıklardır. Ani durma, dönme ve ani manevraların yapıldığı sporlar ve aktiviteler ile oluşabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ BELİRTİ AĞRI

Menisküs yırtığı belirtileri hakkında bilgiler veren Op. Dr. Turan, şöyle devam etti: “Ağrı, diz içerisinden gelen sesler, dizde şişme, kilitlenme veya takılma, hareket kısıtlılığı hastalığın önemli belirtileridir. Ağrının şiddeti hastadan hastaya değişiklik gösterir. Ağrı özellikle merdiven-yokuş inip, çıkma, çömelmek, diz çökmek, tuvalet kullanımı, namaz kılmak gibi dizimizi aşırı büktüğümüz aktivitelerde daha belirgindir. Menisküs yırtıklarıyla birlikte ek yaralanmalar olabilir, bunları da gözden kaçırmamak gerekir.”

KİMLER AMELİYAT OLABİLİR?

ORTA yaş ve üstü hasta grubunda ilk basamak tedavi olarak ameliyat dışı tedavilerin denenmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Turan, şu bilgileri aktardı: “Bununla birlikte mekanik semptomlar dediğimiz dizde kilitlenme, takılma gibi şikayetler varsa cerrahi müdahaleler gerekli olabilir. Tedavi yöntemi belirlenirken yırtığın yeri, yaralanmadan sonra geçen süre (yırtığın yaşı) ve yırtığın tipi gözden geçirilmesi gereken diğer faktörlerdir.

FARKLI YÖNTEMLER BULUNUYOR

MENİSKÜS yırtıklarının tedavisinin ameliyat ve ameliyat dışı tedaviler olarak ikiye ayırabileceğini ifade eden Op. Dr. Turan, “Ameliyat dışı tedavilerde ağrı kesiciler, buz uygulaması, aktivite düzenlenmesi, dinlenme ve egzersiz-fizik tedavi uygulamalarıyla kilo vermek, bandaj ya da dizlik ve uygun hastalarda PRP tedavisi de kullanılabilir. Tedavide amaç şişlik ve ağrıyı azaltmak, diz hareket kısıtlılığını engellemek, eklem fonksiyonlarını arttırmak, kas gücünü arttırmak ve normal yürüyüşü sağlamaktır. Ameliyat tedavisinde ise farklı yöntemler vardır. Menisküsün tamamının çıkarılması günümüzde artık pek kullanılmamaktadır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!