Rusya’dan gelen hasta Galen’de şifa buldu

Güncelleme Tarihi:

Rusya’dan gelen hasta Galen’de şifa buldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2023 14:07

RUSYA’da yaşayan Khadzimurad Dzaurov, sol kalçasında ve bacağında ağrı ve şişlik şikayeti olması üzerine gittiği sağlık merkezinde arteriyovenöz malformasyon (atardamar ve toplardamar arasında anormal bağlantı ve damar yumağı) tanısı aldı.

Haberin Devamı

 Rusya’da operayonun yüksek riskli olması nedeniyle tedavi edilmeyen Khadzimurad Dzaurov, İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Galen Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağın Şentürk ve ekibi tarafından uygulanan embolizasyon yöntemiyle sağlığına kavuştu. Hastanın öyküsü hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Çağın Şentürk, “Hastamız daha önce bölümüze girişimsel radyoloji eğitimi almak amacıyla Rusya Federasyonu’ndan gelen bir doktor tarafından yönlendirildi. Rusya’nın Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nde yaşayan hasta, sol kalçasında ve bacağında ağrı ve şişlik şikayeti üzerine kendi şehrindeki doktorlara başvurmuş. Sol kalçasında kaslar içerisinde arteriyovenöz malformasyon, yani atardamar ve toplardamar arasında anormal bağlantılar ve damar yumağı saptanmış. Hastamızı tedavi amacıyla Moskova’ya göndermişler ve oradaki doktorlar damar yumağının ameliyatının çok tehlikeli olduğunu söylemişler ve ameliyat yapılmamış. Hasta yakınları Rusya dışında başka ülkelerdeki doktorlara da başvurduktan sonra bize ulaştı. Daha önce Rusya’da yapılan tetkikleri ve görüntüleri gönderdiler. Bu tip damarsal bozuklukların endovasküler yaklaşımla, yani damar içerisinden açık ameliyata gerek kalmaksızın tedavi edilebileceğini hastamıza söyledik. Hastamız İzmir’e geldi, tedavisini gerçekleştirdik ve sağlıklı bir şekilde ülkesine döndü” dedi.

Haberin Devamı

EMBOLİZASYON YÖNTEMİ

Hastanın tedavisinin ‘embolizasyon’ adı verilen yöntemle yapıldığını söyleyen Şentürk, şöyle devam etti: “Bu işlemde anjiyografik yöntemle damar içerisinden hedefteki damar yumağına ulaşılır ve damar tıkayıcı sıvı ajanlar kullanılarak anormal damarlar tıkanır. Damar yumağının tıkanmasından sonra hastanın şişlik ve ağrı gibi şikâyetlerinde belirgin gerileme görüldü ve ileride daha da büyümesi engellenmiş oldu. Bu yöntemi beyin gibi vücudun diğer organlarındaki damar yumakları için de kullanabiliyoruz. Böylece açık cerrahi ile tedavisi çok zor olan ya da mümkün olmayan hastalıklar oldukça başarılı bir şekilde tedavi edilmekte ve hastanın çok hızlı bir şekilde normal hayatına dönmesini sağlanabilmektedir.”

Haberin Devamı

EĞİTİMLER VERİYORUZ

İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Galen Hastanesi Girişimsel Ve Nöroendovasküler Radyoloji Bölümü’nün Rusya Federasyonu ve Orta Asya’daki ülkelerden gelen uzman doktorlara eğitimler verdiğini de kaydeden Şentürk, “Bu sayede bu ülkelerdeki hastalar gerek kendi ülkesinde gerekse tedavisi daha zor olan vakalarda bizim merkezimize gelerek tedavi olabiliyorlar” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!