Güncelleme Tarihi:
"İstenen belgelere standart gelmeli"
İZMİR'de yıllardır mimar, mühendis, müteahhitlerin şikayet ettiği belediyelerde imar ve yapı ruhsatı alma sürecinde karşılaşılan sorunları tespit eden Mimarlar Odası, çözüm önerilerini kapsayan rapor hazırladı. Raporu Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanlarına gönderen Mimarlar Odası, sorunların çözümü için tarafları biraraya getiren toplantı yapmayı önerdi.
İzmir'de belediyelerde farklı uygulamalarla karşılaşılan, mevzuatın farklı yorumlanması, ayrı evrak talepleri gündeme gelen, aynı belediyedeki birimler arasındaki koordinasyonsuzlukların da görüldüğü imar ve yapı ruhsatı süreçlerindeki sorunların tespiti ve çözümü için Mimarlar Odası İzmir Şubesi önemli bir girişimde bulundu. Mimarların belediyelerde karşılaştıkları sorunları azaltmak ve bu süreçleri daha verimli duruma getirmek için başlatılan çalışma kapsamında "Belediyelerde İmar ve Yapı Ruhsat Süreçlerinde Saptanan Sorunlar ve Öneriler" raporu hazırlandı.
İŞTE RUHSAT SÜRECİNDEKİ SORUNLAR
Mimarlar Odası'nın hazırladığı imar ve yapı ruhsat süreçlerinde saptanan sorunların ilk sırasında "Her ilçe belediyesinin kendine özgü evrak talebi ve aynı kurum içinde farklı müdürlüklerle eşgüdümlü çalışılmaması" yer aldı. Aynı mevzuatların her ilçe belediyesinde farklı yorumlanması, değişen yasa ve yönetmeliklere ilişkin bilgilendirmelerin hızlı ve sağlıklı yapılmaması, kurum teknik personelleri ve mimarların iletişim/görüşme koşullarının belirsizliği, elektronik iletimiş olanaklarının kullanılmaması da en önemli sorunlar arasında yeraldı. Raporda ayrıca belediyelerdeki kalabalık ve sıkışık ortamların, hem belediye personelinin verimli çalışmasını engellemesi hem de bu personelle ile yapılan görüşmeleri sağlıksızlaştırılması,belediye teknik personel sayısının çoğu zaman yapılan işlere göre az olması, personellere düşen iş yükünün fazla olması ve her ilçe belediyesinin mimarı proje çizim sdandartlarını farklı belirlenmesi de çözülmesi gereken sorunlar olarak gösterildi.
İSTENEN EVRAKLARA STANDART GETİRİLMELİ
Mimarlar Odası sorunların çözüzümü için önerilerini de raporda açıkladı. Öneriler arasında "Onay başvurularında istenen evraklara standart getirilmeli ve ilgilileri duyurulmalıdır" önerisi yeraldı. Hangi işlemin süreci uzattığı tespit edilmesi, aynı belediyede farklı müdürlükler ile yapılan işlemlerde kolaylık yoluna gidilmesi gerektiğini belirten Mimarlar Odası raporunda aynı kurum içinde farklı birimler veya Tapu ve Nufüs İdaresi gibi kurumlar bağlantılı olunmasına rağmen istenen ikametgah, tapu kayıt örneği, içinde yaşayan olmadığına dair belge, rayiç değer, imar durumu, aplikasyon krokisi, yapı yeni uygulama krokisi, kot krokisi, İzsu kanal belgesi, yol bedel makbuzu ve benzeri az bir zahmetle aynı ekranda görülebilecek belgelerin müracaat sahibinden asıllarının istenmesi süreci uzattiğine dikkat çekildi. Yasa ve yönetmeliklerin maddelerinin uygulanmasında eşgedüm sağlanması gerektiği belirtilen raporda "Proje müelliflerine ulaşım süre ve yöntemlerinin ele alınması gerekmektedir. Projelerin eksiklikler listesi dijital ortamda, fotoğraf ve yapılarla desteklenerek müelliflerine göndirilmelidir. Yüz yüze görüşmelerde randevu sistemi kurulmalıdır" önerisinde bulunuldu.
DİJİTAL ARŞİV KURULMALI
E-imar uygulamasına tümüyle geçmek için çalışma yapılmasını öneren Mimarlar Odası" İmar müdürlüklerinin bilgi işlem alt yapısı geliştirilmelidir. Belediyelerdeki veriler güncellenmeli ve dijital imar arşivi kurulmalıdır. Sistemin güncel ulusal adres veri tabanları ile uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir.Belediye imar müdürlüklerinde çalışma verimlilğini azaltacak kalabalık ortamların oluşması engellenmeli ve çok nitelikli olmayan sıkışık çalışma mekanları yeniden düzenlenmelidir. Proje tetkik eden ve onaylayan teknik personel sayısı arttırılmalıdır. Yerel yönetilerin imar müdürlüğü görevini yürüten kişilerin mutlaka mimar ya da mühendis ünvanlı kişilerden olmuşması sağlanmalıdır"önerilerine de raporunda yer verdi.
KOCAOĞLU VE İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARINA MEKTUP
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alparslanl, raporda yeralan bilgileri de içeren bir mektupla sorunların çözümü için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ilçe belediye başkanlarından destek istedi. Alpaslan mektubunda İzmir'de ilçe belediyelerinde imar ve yapı ruhsat birimlerindeki bazı uygulamaların ruhsat süreçlerini verimsizleştirdiğini, proje onay ve inşaat süreçlerinin şaffaf ve sağlıklı olmasının engellendiğini belirtti.
PERSONELİN TOPLANTIYA KATILMASI İÇİN DESTEK İSTENDİ
Ruhsat süreçlerinin sağlıklaştırılması ve verimliliğinin artırılması amacıyla öneriler geliştirdiklerini belirten Alpaslan, "Sorunların çoğu ilçe belediyeleri arasındaki yönetim ve uygulama farkları ile ilçe belediyeleri personelleri ve serbest çalışan mimarlarımızın iletişim zorluk ve sorunlarına odaklanmaktadır. Bu sorunlara çözüm için tüm tarafları biraraya getirip organize etmeyi planladığımız toplantılara bütün ilçe ve büyükşehir personellerinin katılmasınını sağlanması konusunda destekelerinizi rica ederiz"dedi.
Utku BOLULU İZMİR (DHA)
FOTOĞRAF