Güncelleme Tarihi:
DÜNYA Robot Olimpiyatları (WRO) 2016 Türkiye Turnuvası, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ ev sahipliğinde Bilim Kahramanları Derneği tarafından Fuar İzmir'de düzenlendi. Çocuklar ve gençler en hızlı robotu yapabilmek için yarıştı.
Geçen nisan ayında gerçekleşen "Junior First LEGO League"de, minik bilim kahramanlarını ağırlayan Fuar İzmir, bu kez "Dünya Robot Olimpiyatı"na ev sahipliği yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ işbirliğiyle Bilim Kahramanları Derneği tarafından organize edilen Olimpiyat, gençlerin bilim ve teknoloji alanında kendilerini geliştirebilecekleri, ifade edebilecekleri eğlenceli ve eğitici bir ortam sağladı. Her sene belirlenen temaya uygun robotların yarıştığı Olimpiyat'ta bu yılın teması 'Geri Dönüşüm Tesisi - Atık Ayrıştırma' oldu. Çocuklar ve gençler geri dönüştürülebilir farklı evsel atıkları evdeki çöp kovalarından alıp, belediyenin toplayacağı evsel atık kutularına en hızlı ulaştıracak robotu yapmak için kıyasıya yarıştı.
HEDEF: DÜNYA FİNALİNİ İZMİR'DE YAPMAK
Türkiye'de ikinci kez; İzmir'de ise ilk kez organize edilen olimpiyata olan yoğun ilgi dikkat çekerken, İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tunçağ; bilime ve inovasyona olan desteklerinin tam olduğunu vurguladı. Tunçağ, "Fuar İzmir'de bilime ve inovasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. İnanıyoruz ki bu tarz turnuvalarla ve etkinliklerle çocuklarımızın, gençlerimizin bilime olan ilgisi artacak. Dünya Robot Olimpiyatı'nın Türkiye ayağında ilk üçe giren ekipler Hindistan'daki büyük finale gidecekler. Finale kalan ekipler kendi ülkelerini temsil etmek için Hindistan'daki büyük finalde buluşacaklar; 2017 yılında Olimpiyat'ın finalini Türkiye'ye taşımak, tüm dünyadan bilim aşığı gençleri İzmir'de buluşturmak istiyoruz" dedi.
Türkiye'nin dört bir yanından gelen toplam 46 takım, WRO 2016 Türkiye'de, 'açık klasman' ve 'kurallı klasman' olmak üzere 2 ayrı klasmanda yarıştı. Milli Eğitim Bakanlığı destekli, meslek liselerine yönelik olarak düzenlenen açık klasmanda gençler önceden hazırladıkları robot projeleriyle geri dönüşüm sorunlarına yönelik çözüm yolları ürettiler. Kurallı klasmanda ise ortaokul ve lise öğrencileri turnuva sırasında hazırladıkları robotlarla masa üzerinde verilen görevleri 2 dakika içerisinde tamamlamaya çalıştılar. Açık klasman alanında Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen turnuvada renkli görüntülere imza atıldı.
TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEKLER
Olimpiyat sonunda düzenlenen ödül töreninde açık klasmanda yarışan 15 takımdan ilk üçe giren; kurallı klasmanda ise ortaokul ve lise kategorilerinde yarışan 31 takımdan ilk üçe giren toplam 9 takıma kupa verildi. Ödül alan takımlardan kurallı klasmanda birinci olan ortaokul ve lise takımları ile açık klasmanda ilk üçe giren toplamda 5 takım, 25-27 Kasım 2016'da Hindistan Yeni Delhi'de düzenlenecek olan Uluslararası Robot Olimpiyatı'nda Türkiye'yi temsil edecek.
Uluslararası Robot Olimpiyatı'na katılacak takımlar şöyle:
AÇIK KLASMAN
Birinci: Mazhar Zorlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi - İzmir
İkinci: Zile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi - Tokat
Üçüncü: İrfan İlk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi - Niğde
KURALLI KLASMAN
Ortaokul
Birinci: İstanbul Bilim Sanat Merkezi - İstanbul
Lise
Birinci: Güzelbahçe Bahçeşehir Koleji - İzmir
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF