Güncelleme Tarihi:
Toplantıya 'Kara' isimli rehber köpeği ile katılan Nurdeniz Tunçer, rehber köpeklerin seçiminden yetiştirici aile tarafından köpeğin sevgiyle yetiştirilmesine, ilk eğitimine, aşılanmasına, profesyonel eğitimine ve rehberlik edeceği görme engelliye kadar olan süreci anlattı. Türkiye'de bulunan 750 bin görme engelliye yönelik ilk dernek olma özelliği taşıyan 'Rehber Köpekler Derneği'nin adından da anlaşıldığı üzere görme engelli kişilere rehberlik yaptığını belirten Tunçer, rehber köpeklerin görme engelli bireylere her ortamda eşlik eden varlıklar olduğunu söyledi.
Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye'de güvenli ve bağımsız hareketliliğe olanak tanıyan en uygun köpek türlerinin golden retriever ve labrador cinsi köpekler olduğu belirlendiğini ve Rehber Köpek Derneği'nin çok özel bir sorumluluk üstlendiğini ifade eden Tunçer, "Görme engelli kişilerin hayatında en büyük rol oynayan ve ihtiyaç olan bağımsızlık hissi için artık onlara eğitimli köpekler yardımcı oluyor. Rehber Köpekler Derneği, görme Engelli kişilere rehber köpeklerin yol gösterici ve destekleyici olması ana amacının yanı sıra, hayvanlara toplumda yeni ve farklı bir bakış açısı getirerek toplumda hayvan sevgisini artırmayı da amaçlıyor. Rehber Köpekler Derneği'nin hedefleri görme engelli kişinin; bağımsızlığını, sosyal hayatını, özel hayatını, kendine olan güvenini arttırmak ve yalnızlığını gidermek. Rehber köpekler görme engelli kişiyi A noktasından işi, market, restoran, kafe gibi B noktasına götürür" dedi.
Rehber köpeklerin yetiştirilmesiyle ilgili de bilgi veren Avukat Nurdeniz Tunçer, 3 aşamalık sürecin birinci aşamasının 1 yıllık gönüllü aileler ile yaşama olduğunu belirterek, "Bu 1 yıllık süreçte köpeğin aile ortamında kişiliğine kavuşması, sevgiyle dolması sağlanıyor. Burada ailelerin sevgisine ihtiyacımız olduğu ve ayrılırken her zaman zaten gördükleri eğitmen ile çalışmaya devam ettikleri için bir problem olmuyor. İkinci aşaması olan eğitmen ve rehber köpeğin çalışması 5 ay sürüyor. Üçüncü aşama ise görme engelli kişi ile rehber köpeğin eşleştirilmesi" diye konuştu.
Toplantının düzenlendiği otelin genel müdürü Bülent Süzer de özel eğitimden geçen tüm köpeklerin bakım ve masrafını üstlenen derneğe katkı sağlamak için belirli yerlerde bulunan sihirli kutulara bir yenisinin de Four Points By Sheraton İzmir'de eklendiğini belirtti.