Güncelleme Tarihi:
İZMİR'in Aliağa İlçesi'nde Whatsapp aracılığıyla uyguladığı online diyet programıyla adından söz ettiren Diyetisyen Başak Onat, ramazanda kilo kontrolüne yönelik hazırlanan diyet listelerinin artış gösterdiğine dikkat çekip, "Bunlara gerek yok. İzlenebilecek en doğru yol sofrada sadelikten geçiyor" dedi.
Ramazanda sağlıklı beslenme için Onat, "Oruç sürecinde kahvaltıyı öğlen öğünündeki ekmek grubuyla desteklenerek sahur yapılmalı. İftarı da öğlenin sebze ve et grubuyla birleştirerek yapmak diyet programının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi demek olacaktır. İki ara öğün, iftarla sahur arasındaki zaman diliminde mutlaka yapılmalı" önerisinde bulundu. Onat, mevsimin yaz olmasının spor aktiviteleri açısından sağladığı avantajın da değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çekip, "İftardan sonra biraz dinlenip 45 dakikalık orta tempolu bir yürüyüş yapmak sindirim sistemini rahatlatırken, kişinin günlük fiziksel aktivitesini sağlayacaktır" diye konuştu.
"RAMAZAN İÇİN ÖZEL DİYETLERE İHTİYAÇ YOK"
Ramazanda temel prensiplere sadık kalarak kilo kaybını sağlamak mümkün olduğunu belirten Onat,
"Sağlık sorunları yaşayan ya da kilo kaybına ihtiyaç duyan insanlara özel diyetler verebiliyoruz ancak Ramazan için özel diyetlere ihtiyaç yok. Yaşam boyu dengeli beslenme alışkanlığını edinmek için gerekli prensipler ramazanda da uygulanmalı. İzlenebilecek en doğru yol sofrada sadelikten geçiyor. Kilo kaybetme sürecindeki kişinin takip ettiği bir zayıflama programı varsa tabi ki ramazan menüsü de o listenin prensipleri üzerinden programlanmalı. Özellikle gençler arasında ramazan ayında oruç tutarak kilo kaybedilebileceği düşünülüyor. Oysa bu ayda yaşanan uzun açlık sürelerine rağmen kilo alınabiliyor. Rutin beslenme alışkanlığımızdan uzak kaldığımız ramazanda oruç süresince aç kalıyor fakat iftar ve sahurda belki de hiç yemediğimiz kadar yeme eğiliminde olabiliyoruz" diye konuştu.
Emel OTURAK/ ALİAĞA (İzmir), (DHA)
FOTOĞRAF