Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2022 19:50
Ramazan ayının gelmesiyle beslenme alışkanlıklarının değiştiğini belirten Özel Egepol Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Kahraman, kilo almadan sağlıklı beslenmenin ipuçlarını paylaştı. Kahraman, “Ramazan’da kilo alınmasının en büyük sebeplerinden biri iftarda yüksek miktarlarda ve yağlı yiyecek tüketimi olması. İftarı 2 su bardağı su ve hurma-zeytinle açabilirsiniz. Çorbayla devam edip 10-15 dakika ara verilirse mide-bağırsak sistemi için çok faydalı olur. Ana yemek olarak kırmızı et, köfte, tavuk, balık gibi protein kaynakları yanında sebze yemekleri veya brokoli, karnabahar haşlama, yoğurt ve yanında karbonhidrat ihtiyacımız için ölçülü bir şekilde bulgur pilavı, tahıllı makarna tercih edilebilir. Ramazan pidesi yemek istenirse ekstra bir ekmek tüketimi olmamalı. İftardan 1.5-2 saat sonra ağır-şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya dondurma tercih edilebilir. Tatlı yerine meyve, fındık-badem gibi kavrulmamış kuruyemişler de tüketilebilir” dedi.
SAHURDA KAHVALTIYI TERCİH EDİN
Sahurda tercih edilmesi gereken yiyecekler hakkında da bilgi veren Cansu Kahraman, şunları söyledi: “Sahurda kahvaltı öğünü tercih edilmeli. Ağır, yağlı yemekler ve kızartmalardan uzak durulmalı. Kahvaltıda peynir, yumurta, fındık, ceviz, badem gibi yağ grupları yer almalı. Bol yeşillik, domates, salatalığa ek olarak 1 porsiyon meyve ve süt ya da yoğurt tüketilmesi de tok kalınmasında faydalı olur. Kahvaltı yerine çorba tercih edilecekse yanında peynir, zeytin veya fındık-badem gibi yağ grupları eklenerek tokluk hissiyatının artması sağlanabilir. Sahurda kahvaltı yapmak veya çorba içmek istemeyenlere bir alternatif de yulaf lapası olabilir. Tercihen ekstra 1 haşlanmış yumurta eklenebilir.”