Güncelleme Tarihi:
EGE Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Ömür, prostat kanserinin ülkemizde erkeklerde ikinci, bazı ülkelerde ise ilk sırada görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Özgür Ömür, prostat kanserinde güncel tedavi yaklaşımları hakkında bilgiler verdi.
ÖNCE TANI KONULMALI
Prostat kanserinde tanı sonrası yapılan tetkikler ışığında tedavi seçeneklerinin belirlendiğini belirten Prof. Dr. Özgür Ömür, “Cerrahi, radyoterapi, hormon bazlı tedaviler ve hastalığın ileri evrelerinde kemoterapi, immünoterapi uygulanan tedavi yöntemleridir. Radyonüklid tedaviler ise hormon bazlı tedavilere direnç gelişen; lenf nodu ya da kemik, akciğer gibi uzak organlara yayılım oluşturmuş metastatik prostat kanserli hastalarda kullanılmaktadır” dedi.
HEDEF KANSERLİ HÜCRE
Atom tedavisi olarak da bilinen sistemik radyonüklid tedavinin hedefe yönelik (moleküler = akıllı) bir tür radyasyon tedavisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özgür Ömür, şöyle devam etti:
“Bilinen radyoterapinin aksine hastaya dış radyasyon kaynağından (eksternal) belirli bir alana uygulanan ışınlama yerine, damar ya da ağız yolu ile verilen radyoaktif maddelerin vücut içinde (internal) tüm tümör odaklarına dağılması ve tümünün eş zamanlı hedefe yönelik radyasayon tedavisi olarak ifade edilebilir. Kanser hücrelerini hedef alan radyoaktif ilaç, hedeflenen tümör odaklarını bulur ve eş zamanlı tümünün radyasyon ile tedavisi gerçekleşir.”
ZARARLI ETKİLERİ SINIRLI
“Kullanılan radyoaktif maddenin yarı ömrü ile ilişkili olarak günler ve haftalarca bu radyasyon tedavisi hastanın kendi vücudu içinde gerçekleşir” diyen Prof. Dr. Özgür Ömür, “Hedefe yönelik bu tedavilerde hedef dışında kalan doku ve organlarda radyasyonun zararlı etkileri sınırlıdır. Tümörün belli molekülleri hedef seçilerek gerçekleştiğinden hedefe yönelik, bireyselleştirilmiş radyasyon tedavisi olarak tanımlanabilir. Metastatik prostat kanserinde, hedefe yönelik radyonüklid tedavi konusunda birden fazla seçenek bulunmakta ve 7 yılı aşkın zamandır tarafımızca uygulanmaktadır. Bu tedavilerin en yaygın olanları prostata özgü membran antijeni (PSMA) hedefli radyonüklid tedaviler (Lutesyum-177 PSMA, Aktinyum-225 PSMA), kemik hedefli radyonüklid tedaviler (Radyum-223 diklorür, Lutesyum-177 EDTMP) olarak örnek verilebilir. Uygun hastalarda oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir” diye konuştu.