Projeleriyle Avrupa birincisi oldular

Güncelleme Tarihi:

Projeleriyle Avrupa birincisi oldular
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2017 12:57

AVRUPA Birliği tarafından desteklenen SciChallenge adlı bilim yarışmasında, Özel Ege Lisesi 11. sınıf öğrencileri Leyla Almasoud ve Berna Akdeniz tarafından hazırlanan 'Kanserden Değil Geç Kalmaktan Kork' adlı biyoloji projesi 28 ülkeden 438 projeyi geride bırakarak Avrupa birincisi oldu. Proje çerçevesinde geliştirilen çipler sayesinde dünyada en yaygın olarak görülen ve en fazla ölüme sebep olan akciğer, prostat ve meme kanserlerinin kesin tanısı 15 dakikada konulabilecek.

Haberin Devamı

Gençlerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında eğitim ve kariyer gelişimini teşvik etmek amacıyla Avrupa Birliği'ne üye ve aday ülkeler arasında düzenlenen SciChallenge Yarışması, 50 farklı konu başlığı ile yapıldı. Sağlık dalında yarışmaya katılan ve danışmanlığını Bilim Kurulu Eş başkanı Dr. Onur Akpınar'ın yaptığı öğrenciler Leyla Almasoud ve Berna Akdeniz, yarışma kuralı gereği ilk etapta projelerini YouTube'a yükledi. Toplam 28 ülkeden 438 projenin YouTube kanalı üzerinden halk ve jüri oylamasına katıldığı yarışma, sosyal medyada 21 bine yakın beğeni ve paylaşıma, 4 milyonun üzerinde görüntülenmeye ulaştı.

Burada yapılan oylamada ilk 12 proje arasına seçilen iki öğrencinin 'Kanserden Değil Geç Kalmaktan Kork' adlı projesi, 19-22 Temmuz 2017 tarihleri arasında Viyana Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine davet edildi. Yarışmanın ikinci etabı olan ve törene katılan jüri üyeleri, Viyana Çocuk Üniversitesi'nin öğrencileri, eğitimcileri, velileri ve tüm katılımcılar arasında yapılan oylama sonucunda ise Leyla Almasoud ve Berna Akdeniz tarafından hazırlanan proje seyircilerin oylarıyla birinci seçildi

Haberin Devamı

Özel Ege Lisesi öğrencileri Leyla Almasoud ve Berna Akdeniz, Bilim Kurulu Eş Başkanı Dr. Onur Akpınar'ın danışmanlığında kanser tanısı için yeni bir yöntem geliştirdi. Kanserden Değil Geç Kalmaktan Kork adlı proje çerçevesinde iki ayrı mikroakışkan çip üretildi. Bu çipler dünyada en yaygın görülen ve en fazla ölüme sebep olan kanser türleri akciğer, meme ve prostat kanserlerinin hızlı, güvenilir, ekonomik ve kesin tanısını koymaya olanak sağladı. Proje uygulamaya geçerse basit bir tarama ile 15 dakika gibi kısa bir sürede bu üç kanser türünün erken tanısı sağlanabilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!