Prof.Dr. Oto: Aortu ciddiye alın

Güncelleme Tarihi:

Prof.Dr. Oto: Aortu ciddiye alın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2016 10:07

Prof.Dr. Oto: Aortu ciddiye alın

Haberin Devamı

Mehmet KURT/İZMİR, (DHA)- DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Kalp Damar Cerrahı Prof.Dr. Öztekin Oto, kısa süre önce aort damarının yırtılması sonucu hastaneye kaldırılan ve yaşam mücadelesi veren sanatçı Oya Aydoğan ile bu konunun gündeme geldiğini söyleyerek, "Aortu ciddiye alın ve ihmal etmeyin" dedi.
Prof. Dr. Oto,, kalpten çıkan ana damar olan aortun tansiyon yüksekliği ve damar sertliği sonucu yırtılması sonucu Aort yırtılmasının (disseksiyonu) ortaya çıktığını ve bunun önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi. Prof.Dr. Öztekin Oto, şöyle dedi:
"Damarın iç tabakasının yırtılması ile damar duvarının üç tabakası arasına basınçlı kan girer. Bu oluşan ikinci kan yolu damarın ana akım yolunu çökerterek beyin, kol ve bacak gibi hayati organların kan dolaşımını bozar. Bütün bunların en sık nedeni yüksek tansiyon ve damar sertliğidir. Atardamarın içindeki kanın duvarlarda oluşturduğu basınç olarak da tanımlayabileceğimiz kan basıncı çok yüksek seyrederse, üzerine bir ıkınma, öksürme veya zorlamayla bir an zirve yapıp damar duvarında yırtılmaya (disseksiyona) yol açabilir. O nedenle yüksek tansiyonlu hastaların tansiyonunu tam olarak 135/85 mmHg nın altında olacak şekilde ilaç kullanmaları gereklidir. Ayrıca tansiyon yüksekliği ile izlenen hastalara uygun aralarla ekokardiyografi yapılarak kalbin sol karıncığında ya de aorta da genişleme olup olmadığına bakılması uygun olur. Bu sayede aort yırtılma riski düşürülebilir ve hatta önlenebilir."
Aort disseksiyonunda şiddetli ağrı, bilinç kaybı ve ani felç durumu oluşabileceğini belirten Prof.Dr. Öztekin Oto, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu durumda hızla çekilebilen bir ekokardiyografi ve bilgisayarlı tomografi ile tanı konulup hemen deneyimli bir kalp damar cerrahı tarafından girişim uygulanırsa, hasta kurtulabilir. Tanı konmasıyla ameliyata alınan süre arasında gecikilen her saat başı ölüm riski yüzde 1 artar. O nedenle hastane kapısından giriş ile ameliyat masasına koyma arasındaki 'kapı masa süresi' çok kısa tutulmaya çalışılmalıdır. Eskiden ameliyatta kalbi durdurup, hastayı çok soğutarak işlem yaparken, şimdi daha az soğutarak, özel beyni koruma yöntemleri kullanarak, yırtılan aortu değiştirip beyne giden ve kollara giden damarları bu yeni damara bağlıyoruz. Böylece hayati organların dolaşımı korunarak hasta damar değiştirilebilir."

FOTOĞRAFLI



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!