Prof. Dr. Ergün Kliniği’nden çocuk ve genç sağlığına destek

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Ergün Kliniği’nden çocuk ve genç sağlığına destek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2024 16:00

Prof. Dr. Metin Ergün Spor Hekimliği Kliniği’nde çocuk ve genç sporcuların sadece sağlığı değil büyüme ve gelişmeleri ile sportif performansları da değerlendiriliyor. Multidisipliner bir yaklaşımla ve spor hekimi, fizyoterapistler, psikolog, diyetisyen, spor masörleri ve egzersiz uzmanlarından oluşan deneyimli bir ekiple hizmet verilen klinikte fiziksel ve mental performans testleri yapılıyor.

Haberin Devamı

 

 

 

BESLENME VE SPOR

 

Spor Hekimliği Uzmanı Prof. Dr. Metin Ergün, “Büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörler arasında, kalıtımsal faktörlerin yanı sıra cinsiyet, sosyo-ekonomik koşullar, iklim şartları, hormonal durum, kronik hastalıklar, uyku ve beslenme ve spor sayılabilir. Beslenme ve spor ise en önemli çevresel faktörlerdir. Kliniğimizde çocuk ve gençlerde yapılan sporcu sağlık ve performans testleri ile büyüme ve gelişmeleri takip ediliyor ve mevcut fiziksel, fizyolojik ve psikolojik durumları değerlendiriliyor. Elde edilen veriler ile çocuk ve gençlerdeki büyüme ile sportif performans gelişimindeki olası sapmalar ve yetersizlikler ortaya konularak tespit edilen eksikliklerin giderilmesi amaçlanıyor” dedi.

 

HER YAŞTASPOR

 

Haberin Devamı

Çocukların, yetişkinlerin bir minyatürü olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Metin Ergün, “Büyüme ve gelişme ile spor ve performans ilişkisi doğru değerlendirilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü, 5-17 yaş arası çocuk ve gençler için haftanın çoğu günü, mümkünse her gün, günde en az 60 dakika orta, kısmen şiddetli düzeyde, yaşa uygun eğlenceli oyun aktiviteleri, egzersiz ve spor önermektedir. Çoğu aktivite yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme ve oyun sporları gibi dayanıklılık türü olmalı ve haftada en az 3 gün vücut ağırlığı, egzersiz bantları ve küçük ağırlıklarla yapılan ve eğlenceli oyun aktiviteleri (koşu, sıçrama ve dönüşler içeren) gibi kemik ve kasları güçlendirici aktivitelerle de kombine edilmelidir’’ diye konuştu.

 

YARALANMA RİSK ANALİZİ

 

Prof. Dr. Metin Ergün, “Günümüzde erken yaşlarda spora yönelim ve elit sporda başarının giderek daha geç̧ yaşlarda elde edilmesi, uzun yıllar antrenman yapılmasını, çocuk ve genç sporunda elitleşmeyi zorunlu kılmıştır. Çocuk ve gençler erişkinlere göre spor yaralanmalarına daha yatkınlar, riskleri daha fazla! Bu nedenle spor yaralanması risk analizi yaparak yüksek riskli çocuk ve gençlerde hazırlanacak önleyici programlarla birçok yaralanmadan korunmak mümkün” şeklinde konuştu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!