Prematüre retinopatisi körlüğe neden olabilir

Güncelleme Tarihi:

Prematüre retinopatisi körlüğe neden olabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2021 15:44

Op. Dr. İlker Biçer, “Rop hastalığı, bebeklerin yüzde 80’lik kısmındakendiliğinden iyileşir. Yüzde 20’sinde ise tedavi gerekir” diye konuştu.

Haberin Devamı

BATIGÖZ Sağlık Grubu’nun Manisa merkezinde göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. İlker Biçer, erken doğan bebeklerin prematüre retinopatisine karşı mutlaka göz muayenesinden geçmeleri gerektiğini vurguladı. Op. Dr. Biçer, prematüre retinopatisinin erken doğan bebeklerin gözlerinde meydana gelebilen bir göz hastalığı olduğunu söyledi, göz damarlarının doğuma kadar gelişmeye devam ettiğini, erken doğumlarda ise bu gelişmenin doğum sonrasında da sürdüğünü belirtti.

YÜKSEK ORANLI OKSİJEN

Op. Dr. Biçer, prematüre retinopatisinin ortaya çıkış sürecini ise şu şekilde anlattı: “Bildiğiniz gibi prematüre bebeklerin belli bir süre kuvözde tutulması gerekiyor. Bu sırada bebeklerin maruz kaldığı yüksek oranlı oksijen göz damarlarının anormal şekilde gelişmesi durumunu ortaya çıkarabilir. Bunun neticesinde, henüz göz damar gelişimini tamamlamadan dünyaya gelmiş prematüre bebeklerin göz retinalarında kısaca ‘rop hastalığı’ olarak adlandırılan ‘prematüre retinopatisi’ hastalığı ortaya çıkıyor.”

Haberin Devamı

MUTLAKA DOKTORA GİTMELİ P

rematüre retinopatisinin zamanında tedavi edilemezse körlüğe neden olabileceğine dikkat çeken Biçer, “Bu yüzden prematüre doğan bebeklerin, 4-6 haftalıkken mutlaka bir göz doktorunun muayenesinden geçmesi gerekiyor. Daha sonraki muayeneler ise hastalığın ortaya çıkıp çıkmama durumuna göre normal doğum süresi doluncaya kadar 1-2 haftada bir tekrarlanabilir” diye konuştu.

YÜZDE 20’DE TEDAVİ ŞART

Op. Dr. İlker Biçer, prematüre retinopatisi yani rop hastalığı muayenesinin, topikal anestezi altında bebeklerin göz bebeklerinin büyütülmesi yoluyla gözün ‘retina’ adı verilen tabakanın incelenmesiyle yapıldığını bildirdi. Rop hastalığının tedavisinde en önemli aşamanın düzenli takip olduğunu vurgulayan Biçer, “Rop hastalığı, bebeklerin yüzde 80’lik kısmında kendiliğinden iyileşir. yüzde 20’sinde ise tedavi gerekir. Hastalığın tedavisi, evrelerine göre hafiften başlayarak en ağır tedaviye kadar devam etmektedir” dedi

HASTALIK eğer ilk evrede seyrediyorsa sadece takibin yeterli olduğunu söyleyen Biçer, sonraki aşamalarda başvurulabilecek yöntemlerle ilgili de şu bilgileri aktardı: “Üçüncü evreye ulaşmış rahatsızlıklarda en sık başvurulan tedavi metodu lazer tedavisidir. Lazer uygulamasıyla gözde oluşan hasarlı damarlar ortadan kaldırılır. Zamanında tespit edilemeyen ve lazer tedavisine rağmen ilerlemeye devam eden durumlarda ise vitrektomi ameliyatı uygulanabilir.”

Haberin Devamı

OP. Dr. Biçer, erken doğan bebeklerin göz muayenesinin çok önemli olduğunu da söyledi: “Özellikle prematüre bebeklerde ortaya çıkan bu sorun, tedavi edilmez ve ilerlerse körlüğe bile neden olabiliyor. Bu yüzden erken doğan bebeklerin kuvözden çıktıktan sonra belli bir süre boyunca bir göz hekimi tarafından düzenli olarak muayene edilmesi ve rop hastalığı gibi bir rahatsızlıkla karşılaşılması durumunda da derhal tedaviye başlanması, bebeğin göz sağlığı açısından büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!