Güncelleme Tarihi:
Tufan HAMARAT/İZMİR, (DHA) - İZMİR Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, 2016 sezonu Türkiye pamuk üretimi ve geleceği ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Desteklemelerin pamuk üretiminde artışa yol açtığını belirten Başkan Kocagöz, "Bu sezonda Ege Bölgesi'ndeki artışın yüzde 20 Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizdeki artışın da yüzde 15-20 oranını yakalamasını bekliyoruz" dedi.
İzmir Ticaret Borsası Tarihi Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya konuşan Barış Kocagöz ile sektör temsilcileri katıldı. Son yıllarda iklimdeki sapmaların pamuk üretim alanlarını zorladığına dikkat çeken Kocagöz, özellikle Ege Bölgesi'nde ekimin başladığı günden beri hem 3 ayrı zamanda yağan yağmurlar hem de getirdiği serinliğin pamuk üretimi için uygun olmadığını,, bu nedenle de bazı üreticilerin 3, bazılarının ise 2 kez tekrar ekim yapmak zorunda kaldığını söyledi. Uygulanan doğru politikalarla bu yıl ekim alanlarının artmasına neden olduğunu kaydeden Başkan Kocagöz şöyle dedi:
"Konsey olarak yıllardır ülkemizin tükettiği pamuk miktarına yakın üretim yapabilmek üzere hedefler koymuş ve buna göre politikalar üretilmesini savunmuştuk. İşte bu kez bakanlığımız önerilerimize değer vererek destekleme politikasında bu önlemleri aldı ve almaya devam ediyor. Geçtiğimiz sezon 65 kuruş olan destekleme prim miktarı bu sezon için 75 kuruşa çıkarıldı. Her ne kadar konseyimizin önerisi 85 kuruş olsa da üreticimiz en azından enflasyon ve üretim maliyetlerinin artışı kadar korunduğuna inanarak bu karardan memnun kaldı. Bunun kısa vadeli sonucu olarak da ekim alanlarında pamuk üretimini tercih ederek üretimi arttırmaya yönelik hareket etti. Bunun sonucu olarak içinde bulunduğumuz sezonda Ege Bölgesi'ndeki artışın yüzde 20 Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizdeki artışın da yüzde 15-20 oranını yakalamasını bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde yaşanacak hava koşullarına paralel üretim artışımızın da ülke genelinde yüzde 20'ye yakın olmasını bekliyoruz. Bu da 700 ile750 bin ton üretim yapacak. Bu yıl ilk kez dünya fiyatlarında ciddi bir artış olmamasına rağmen Türk pamuk ekim alanlarında artış gözlemliyoruz. Bu açıkça doğru politikaların başladığının işareti ve meyvesidir."
PAMUĞA DÖNÜŞ BAŞLADI
Özellikle Nazilli, İncirliova ve Manisa gibi pamuğu tamamen terk eden bölgelerde yeniden pamuk üretimine dönüş olduğunu kaydeden Başkan Kocagöz, "Bu durum bizi çok memnun etti. 1.5 milyon ton tüketimimiz karşısında 1 milyon ton eşik üretime ulaşmamız konusunda yapmış olduğumuz üretim politikası önerilerimizin diğer hususlarının da bakanlığımız tarafında yankı bulması ve olumlu karşılanması bizleri mutlu etti" dedi.
TÜRK TEKSTİLİ REKABET ŞANSINI ARTTIRACAK
Ulusal Pamuk Konseyi'nin İzmir Ticaret Borsası ile başlattığı 'GMO Free Turkish Cotton' markasının, bitmiş tekstil ürünlerinde kullanımının da büyük ilgi görmeye başladığına değinen Başkan Kocagöz, "Bu anlamda değerli markalar ile görüşmelerimiz, Türk tekstilinin bu projeden yararlanarak rekabet şansını arttırması yönünde ilerliyor. Umuyoruz ki önümüzdeki dönemde sizlerle ünlü Türk tekstil markalarının ürünlerinde bu avantajı kullandırmaya başladığını paylaşıyor olacağız" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI