Güncelleme Tarihi:
İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Adayı Mahmut Özgener, KOBİ'lerin karlılık, verimlilik, kredi yönetimi ve ihracatı arttırmalarına yönelik adımlar atacaklarını söyledi.
İTO Yönetim Kurulu Başkan Adayı Mahmut Özgener, ekonominin bel kemiği olduğunu belirttiği KOBİ'lerin gelirden daha fazla pay alması gerektiğini söyledi. KOBİ'lerin büyümesinin önündeki engelleri ve çözüm noktalarını belirlediklerini açıklayan Özgener, "KOBİ'lerin karlılık, verimlilik, kredi yönetimi ve ihracatı arttırmalarına yönelik adımlarımız olacak. Avrupa Birliği fonlarının yanı sıra farklı finansal kaynakları da devreye sokacağız. İhracata yönelik üretim yapan tüm KOBİ üretim atölyelerinin de alt yapı ve lojistik problemlerini çözerek modern 'Atölye Kentler' oluşturacağız" dedi.
Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'unun KOBİ'lerden oluştuğunu söyleyen Mahmut Özgener, buna karşın uzun yıllar görmezden gelindiklerini belirtti. Düşük bütçe ve kar marjlarıyla KOBİ'lerin ayakta kalmaya çalıştığını kaydeden Özgener, mevcut firmaların da sadece yüzde 7'sinin ihracat yapma kapasitesine sahip olduğunu anlattı.
Rekabet edebilirlik ve orta-üst seviye teknolojik üretimin sağlanabilmesi için atılması gereken adımları çok iyi bildiklerini vurgulayan Özgener, "En önemli sorun teknolojik yatırımlara ve insan kaynağına ayrılacak finansman kaynağına ulaşmak. Diğer yandan ihracata başlama konusunda da yabancı firmalarla iletişime geçme, istenen ürünü istenen kalitede oluşturma gibi alanlarda sıkıntılar göze çarpıyor" dedi.
DÖNÜŞÜM, ATÖLYELERDEN BAŞLAYACAK
Kuracakları 'Atölye Kentler' ile KOBİ'lere gelişmiş teknolojik alt yapı ve lojistik avantajlar sağlayacaklarını da sözlerine ekleyen Özgener, "Bugün için ihracata dönük hizmet veren KOBİ'lerimiz maalesef, çağın şartlarına uygun bir altyapı ve teknolojiye sahip değil. Bu durum rekabet edebilirliği güçlendirdiği gibi uzun bekleme süreleri ve işgücü kaybına neden oluyor. Bunlar da işletmelerin birim maliyetlerini yükseltiyor. Bizim en büyük heflerimizden biri de ihracata yönelik üretim yapan bu KOBİ'lerin üretim yaptıkları atölyeleri; çağın şartlarına uygun, teknolojiyle donatılmış ve lojistik sorunları ortadan kalkmış 'atölye kentler' haline dönüştürmektir" diye konuştu.
"KAR MARJLARINI ARTTIRACAĞIZ"
Tüm bu sorunların çözümü için başta Avrupa Birliği fonları olmak üzere farklı finansman kaynaklarının da etkin şekilde kullanılacağını söyleyen Özgener şöyle konuştu:
"İzmir Ekonomi Üniversitesi başta olmak üzere farklı kurumlarla KOBİ'lere yönelik destek eğitimleri ve işbirlikleri düzenleyeceğiz. Yurtdışındaki talepleri takip edebilecek ve onlarla iletişime geçecek yabancı dil bilen personellerin eğitimini sağlayacağız. Böylece kar marjını arttırıp, KOBİ'leri büyüteceğiz. Yeter ki KOBİ'lerimiz bize inansın ve destek olsun."
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI