Otizmli gençler, İzmir için çaldı

Güncelleme Tarihi:

Otizmli gençler, İzmir için çaldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2024 14:15

Otizmli gençler, İzmir için çaldı

Haberin Devamı

Yağmur Öngün / İZMİR, (DHA)-İZMİR Demokrasi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü DR. öğretim üyesi Orçun Berrakçay'ın 2013'te İzmir'de 4 otizmli öğrencisiyle kurduğu İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu (İZOT), 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde 40 üyesiyle 'Otizmli gençler İzmir için çalıyor' projesi adı altında konser verdi. Dr. öğretim üyesi Berrakçay, amaçlarının otizmli bireylere olanaklar verildiğinde neler yapabileceklerini göstermek, bir toplumsal farkındalık sağlamak olduğunu söyledi.

İzmir Demokrasi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik bölümünde öğretim üyesi Orçun Berrakçay, otizm farkındalığını artırmak amacıyla 2013'te İzmir'de 4 otizmli öğrencisiyle kısa adı 'İZOT' olan İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu'nu kurdu. İZOT, şu an 40 üyesi bulunan ve yaş ortalaması 25 olan otizmli gençler ile bugüne kadar ortalama 260 konser verdi. İZOT, son olarak ise 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında 'Otizmli gençler İzmir için çalıyor' projesi çerçevesinde sahne aldı. Üniversite öğrencilerinin, yanı sıra otizmli bireylerin velileri ve öğretmenler konserde eğlenceli dakikalar geçirdi. İzmir Demokrasi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Dr. öğretim üyesi Orçun Berrakçay, "Amacımız otizmli bireylere olanaklar verildiğinde neler yapabileceklerini göstermek, bir toplumsal farkındalık sağlamak, eğitim süreçlerine katkı sağlamak ve onları hayatın içinde tutunmaları için müziği bir araç olarak kullanmak. Hem üniversitemiz içinde halihazırda lisans eğitimine devam eden hem İZOT öğrencisi olup İzmir'deki ve çevre üniversitelerin müzik bölümlerinde lisans eğitimlerini, yüksek lisans ve doktor eğitimlerini sürdüren otizmli öğrencilerimiz var" dedi.

Haberin Devamı

'BİLGİ TOPLAMA KONUSUNDA ÇOK PROFESYONELLER'

Otizmli bireylerin daha sınırlı ilgi alanlarına sahip olduğuna dikkati çeken Dr. öğretim üyesi Berrakçay, "Onlar ilgi alanlarını keşfedip, doğru bir şekilde yönlendirildiği zaman yetenekler ortaya çıkıyor. Bunu müzik aracılığıyla gördük. Doğru bir yönlendirme aracılığıyla çok iyi noktalara gelebiliyorlar. Çünkü yaptıkları işe iyi odaklanabiliyor. İlgi duyduğu alanlarda bilgi toplama konusunda çok profesyoneller ve birçok kişinin yapamayacağını düşündüğümüz becerileri kendi başlarına gerçekleştirebiliyorlar. İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper'in katkılarıyla üniversitemizde iki ayrı özel eğitim Uygulama Araştırma Merkezi ve Otizm Uygulama Araştırma Merkezi var" diye konuştu.

Haberin Devamı

'ÇALIŞIP, ÇABALAYARAK BURAYA KADAR GELDİM'

İZOT üyesi ve İzmir Demokrasi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikoloji Bölümü 4. Sınıf öğrencisi otizmli Erdoğan Erdemirdöven (23), "Grupta keman çalıyorum. Engelleri aşarak ve çalışarak başardım. Çalışıp, çabalayarak buraya kadar geldim. Üniversiteye başladığım anda İZOT ile Orçun hocam tanıştırdı. Bana, 'Keman çalabilir misin' diye sordu, Kabul edip o alanda kendimi geliştirdim" diye konuştu.

İZOT üyesi olan ve yardımcı öğretmen olarak görev alan otizmli Lal Gülseven Güler (23) de "İZOT'ta olmayı çok seviyorum. Bana çok iyi geliyor, kendimi geliştiriyorum. Stresimi azaltılıyorum' dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!