Güncelleme Tarihi:
İZMİR'deki Özel Egepol Hastanesi'nin Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Burak Önvural, son yıllarda giderek yaygınlaşan PRP tedavisinin, kas - tendon hastalıkları, spor yaralanmaları ve eklem hastalıkları başta olmak üzere; birçok ortopedik hastalıkta kullanıldığını söyledi.
Op. Dr. Burak Önvural, hastanın kendi kanı kullanılarak gerçekleştirilen PRP tedavisinin, vücudun kendi iyileşme mekanizmasının yetersiz kaldığı durumlarda iyileşmeyi hızlandırdığını kaydetti. PRP'nin, trombosit (platelet) denilen ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerinin bir miktar kan serumuyla birlikte özel bir ayrıştırma işleminden (santrifüj) geçirilerek yoğunlaştırılması olduğunu belirten Op. Dr. Önvural, "Bu hücreler aynı zamanda yüzlerce farklı büyüme faktörü içerir. Bu faktörler vücudun kendi iyileşme mekanizmasının yetersiz kaldığı durumlarda iyileşmeye yardımcı olur ve iyileşmeyi hızlandırır. Son yıllarda özellikle ortopedik hastalıkların tedavisinde giderek daha yaygın şekilde yer almaya başlayan PRP'nin yeni kullanım alanlarının ortaya çıkması ve maliyetinin düşmesi sonucu yöntem giderek daha yaygın kullanılır hale geldi" diye konuştu.
İYİLEŞMEYİ HIZLANDIRIYOR
Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Burak Önvural, PRP elde etmek için kişinin kendi kanının alınarak yaklaşık 15 - 20 dakika süren bir ayrıştırma işlemi uygulandığına dikkat çekti. Önvural şu bilgileri verdi:
"Bu işlemde hem trombositler normalin 5 - 6 katına yoğunlaştırılır hem de aktivatör denilen özel bir maddeyle trombositlerin içerisindeki büyüme faktörleri açığa çıkartılır. PRP, kas - tendon hastalıkları, spor yaralanmaları ve eklem hastalıkları başta olmak üzere; birçok ortopedik hastalıkta kullanılıyor. Bu hastalıklar; tenisçi - golfçü dirseği, omuzun tendinitleri gibi kronik tendon problemleri, aşil tendon kopmaları ve kas yırtıkları gibi spor yaralanmaları, dizin bağ yaralanmalarının cerrahi ve cerrahi dışı tedavisi, başta diz olmak üzere; erken evre eklem kireçlenmeleri, kondromalazi dediğimiz kıkırdak yumuşaması ve kaynaması ve gecikmiş kırıklar olarak sayılabilir."
Yan etkisi neredeyse hiç bulunmayan PRP tedavisinin genellikle 3 - 4 hafta aralıklarla 3 - 4 seans şeklinde uygulandığı bilgisini veren Op. Dr. Burak Önvural, uygulama sonrası hastanın en az 2 gün boyunca ağrı kesici ve yangı giderici ilaç kullanmaması gerektiğini ve bu ilaçların tedavinin etkinliğini azalttığını da sözlerine ekledi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF