Orta gelir tuzağına karşı "serbest bölge" önerisi

Güncelleme Tarihi:

Orta gelir tuzağına karşı serbest bölge önerisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2015 13:22

- Ege Serbest Bölgesi Üst Düzey Yöneticisi Güler: "Serbest bölgelerle ilgili yeni adımlar atmanın zamanı geldi"

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Faruk Güler, Türkiye'nin 10 bin dolar seviyesindeki milli gelir oranına takıldığını savunarak, orta gelir tuzağını aşmanın yolunun serbest bölgelerin sayısının artırılmasından geçtiğini ileri sürdü.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyeleriyle ESBAŞ Teknoloji Merkezi'nde düzenlenen sohbet toplantısında biraraya gelen Güler, 2023 hedeflerine ulaşabilmek için Türkiye'nin ihracatının ithalatı karşılama oranını artırmak zorunda olduğunu, bunun için yapısal değişiklerden bahsedildiğini, yapılabilecek en iyi yapısal değişikliğin serbest bölge sisteminin yaygınlaştırılması olduğunu savundu.

Ege Serbest Bölgesi'nde son üç yılda ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 154 olduğunu, kilogram başına ihraç edilen ürünlerin değerinin Türkiye'nin 5,7 katı olan 9 dolar seviyesinde olduğunu belirten Güler, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"İhracat rakamlarına baktığımızda Türkiye'de en fazla ihracat yapan 11'inci kentine eşdeğer konumdayız. Bu bölge, 37 kentin yaptığı ihracatın toplamını tek başına yapıyor. 19 bin kişinin çalıştığı bu bölge, istihdam sorununun çözümüne de büyük katkı sağlıyor. 2023 yılı için gösterilen tüm hedeflere örnek bir bölgeyiz. Ekonomi Bakanlığı da bunun farkına vardı. Serbest bölge dediğiniz bir teşvik sistemidir, bunun fazlalaştırılması ülke hedefleri açısından gereklidir.

Türkiye'de 2023 hedeflerine ulaşmak artık zorlaşmaya başladı. Orta gelir tuzağından bahsediyoruz, milli gelir 10 bin dolara geldi, tıkandı. Bu tıkanıklığı aşmanın yolu serbest bölgelerden geçiyor. Geçmişte 'AB'ye söz verdik, yeni serbest bölge kuramıyoruz' deniyordu. Şimdi 'Allah bilir AB'ye ne zaman gireceğiz' deniyor. Dolayısıyla serbest bölgelerle ilgili yeni adımlar atmanın zamanı geldi."

- İzmir'in serbest bölge hedefi

Son dönemde serbest bölgelerin yeniden bir hedef olarak görüldüğünü, İzmirli iş adamlarının bu konuda istekli olduğunu ifade eden Güler, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de bu konuda gösterdiği hedefler kapsamında kentte "Serbest Bölgeler Şehri İzmir" başlıklı bir çalışma yapıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

İzmir iş dünyasının teşvik sistemindeki adaletsizlikten yakındığını, bunun çözümünün de yeni serbest bölgeler kurulmasından geçtiğini dile getiren Güler, bu kapsamda İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu bünyesinde serbest bölgeler çalışma grubu kurulduğunu, gelecek hafta iş dünyasına serbest bölgeler konusunda bir sunum yapılacağını söyledi.

Güler, İzmir'de bir sağlık serbest bölgesi kurulması arzusunun bulunduğunu ancak mevzuatın henüz uygun olmadığını anlatarak, "İnciraltı bölgesi bir sağlık serbest bölgesi için en uygun yer. Buradaki arazi sorunlarının halledilmesi ve sağlık konusunda bir serbest bölge kurulması için mevzuat değişikliği yapılırsa çok güzel olur. Çandarlı'da yapımı devam eden liman da yeni bir serbest bölge için çok uygun bir alan. Bu limanın arkasında bir serbest bölge kurulması halinde 5 yıl gibi bir sürede doldurulabilir. Bu iki proje de fikir aşamasında ancak henüz bir proje yok. Önümüzdeki dönemde çeşitli projeleri konuşuyor olacağımızı sanıyorum. Biz de ESBAŞ olarak bu projelerin içinde olmayı arzu ediyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ege Serbest Bölgesi'nin büyütülmesi konusunun da Şubat ayında Bakanlar Kurulu'ndan çıkmasını beklediklerini ifade eden Gürel, bölge içinde faaliyet gösteren Hugo Boss, Gates Powertrain gibi dev şirketlerin 2015 yılında yatırımlarını büyütme kararı aldığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!