Güncelleme Tarihi:
EDİTÖRDEN
Mete Tamer OMUR
ÜLKE EKONOMİSİNE DEV KATKI
İzmir başta olmak üzere Egeli kentler, sahip oldukları onca potansiyelle tarımdan sanayiye, turizmden eğitime birçok alanda hem öncü oluyor, hem de ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunuyor. Ege Bölgesi’nin öncü olduğu bir konu da organik. Tarım alanında başlasa da organik serüven bugün gıdanın yanı sıra kozmetik ve tekstilde de adından söz ettiriyor.
HER ŞEY KURU ÜZÜMLE BAŞLADI
İthalatçı firmaların talebi üzerine üretim ve ihracat yaparak Türk organik sektörünün temelleri 1980’li yıllarda İzmir’de atıldı. İlk ürün o dönem kuru üzümdü. Süreç içinde bunu Türkiye’nin dünya lideri olduğu incir, kayısı ve fındık izledi. İhracatla başlayan organik yolculuğu bugün iç piyasada da kendine bir pazar yaratmış durumda.
GİDECEK YOLUMUZ ÇOK FAZLA
2019’da AB’ye 210 bin ton organik sertifikalı ürün ihraç ettiğimizi paylaşan Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, “Organikte iç pazar büyüklüğü bu rakamın yüzde 15’i. Ne yazık ki, henüz organik ürünün değerini anlayabilmiş değiliz. Bu nedenle iç pazardaki büyüme oldukça yavaş ilerliyor” diye konuştu.
ETİKET OKUMAK ÇOK ÖNEMLİ
Pandemide sağlıklı beslenmenin daha da öne çıktığına, ABD ve AB’de organik ürüne talebin büyük oranlarda arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Aksoy, Türkiye’de organik ürünlere şüpheyle yaklaşılmasını hayretle karşıladıklarını söyledi. Prof. Dr. Uygun Aksoy, tüketicinin yapması gereken şeyin aldığı ürünlerin etiketine bakmak olduğunu belirtti.
ÇEVRE İÇİN ÖNEMLİ
İklim değişikliğinin etkilerinin dünyada çok daha yoğun şekilde hissedilmeye başladığı bir dönem yaşıyoruz. İklim değişikliğinin etkilerini azaltıcı, çevreye ve insana en duyarlı üretim modeli olan organik üretim gelecekte daha da stratejik bir alan olacak.
LOGOYA BAKIN
Dünyada organik ürünlerin bu kadar tutulmasının en önemli nedeni olarak sürecin izlenebilir olması gösteriliyor. Tohumdan rafa kadar süreci izlemek mümkün. Sürekli denetim var. Tarım ve Orman Bakanlığı logosunun olmadığı hiçbir ürün organik değil.
***
Tüketiciyle
üreticinin
buluştuğu yer
Organik gıdaya olan talep artışıyla birlikte bu alandaki pazarların sayısında da yükseliş var. Belediyeler, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği ya da Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin denetiminde kurulan organik pazarlar tüketiciyle üreticiyi buluşturuyor. Taze sebze-meyveden temizlik ürünlerine birçok ürünü bulmak mümkün.
ÜRÜNLER SERTİFİKALI
Organik pazarlarda sertifikasız ürünlerin satışına izin verilmiyor. Pazara giren ürünlerin üzerinde Organik Tarım ile denetleyen kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının logoları yer alıyor. Ürünler bez, kağıt ya da doğada yok olan ambalajlarda hiçbir kimyasal etkiye maruz kalmamış sağlıklı tezgah örtüleri ve ahşap tezgahlar üzerinde tüketiciye ulaşıyor.
NEREDE HANGİ PAZAR VAR?
Ekopazar İzmir, her cuma Karşıyaka-Bostanlı’da, salı günleri ise Balçova’da kuruluyor. Şu an en düzenli pazar bu ikisi. Yaz döneminde buna Çeşme de ekleniyor. Ayrıca, zaman zaman çeşitli AVM’lerde de organik pazarlar kuruluyor.