Güncelleme Tarihi:
YAŞAR Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, 150 yıllık geçmişe sahip tarihi Alsancak Garı'nı, çağdaş işlevlerle canlandırarak, şehre yeni bir kent mekanı ve kamusal alan kazandırmak için yeniden tasarladı. Öğrencilerin, tarihi yapının mimari dokusuna ve endüstriyel miras değerine zarar vermeden; müze ve sergi alanları, çalışma mekanları, kafe gibi işlevlerle tasarladıkları projeler, yine Alsancak Garı'nda görücüye çıktı.
150 yıldır kent kimliğinin ve Anadolu’daki demiryolu mirasının önemli bir bileşeni olan Alsancak Garı, daha fazla kullanılarak kent yaşamına katılması için Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri tarafından müze, çalışma mekanları, kafe gibi işlevlerle yeniden tasarlandı. Daha önceki yıllarda, İntegral İç Mimarlık Stüdyosu dersinde, yine, kente mal olmuş Elektrik Fabrikası, TMO Siloları gibi tarihi yapıları, günün koşullarına uyarlayarak yeni işlevlerle tasarlayan öğrenciler, bu kez Alsancak Garı'nı yaşayan bir kent mekanı haline getirmek için TerminHALL projesini hayata geçirdi. Öğretim Görevlisi Sergio Taddonio koordinatörlüğündeki proje, Dr. Öğretim Üyesi Ebru Karabağ Aydeniz, öğretim görevlileri Fulya Ballı, Nazlı İpek Mavuşoğlu Çakman, Özge Başağaç, Zeynep Ünal ve Duygu Kanbul tarafından yürütüldü.
YAPILAR GELECEK İÇİN KORUNMALI
Dr. Öğretim Üyesi Ebru Karabağ Aydeniz, Alsancak Garı yerleşkesi ve çevresindeki zengin endüstri mirası yapıların ve liman tesisleriyle birlikte korunması gereken nitelikli bir kent parçası olduğunu belirterek, "Buradaki yapıların korunarak geleceğe aktarılması için günümüz yaşam koşullarına uygun işlevlerle donatılması gerekiyor. Önceki yıllarda da bu yönde projeler geliştirdik. Alsancak Gar binasını da kültür mirasının korunması konusundaki farkındalığı arttırmak, çağdaş işlevlerle canlandırarak şehre, yeni bir kent mekanı ve kamusal alan kazandırmak için tasarlamayı amaçladık. Öğrenciler, istasyon yapısının korunarak endüstriyel miras değerine zarar vermeden, çağdaş işlevlerle canlandırarak yeni bir kamusal alan yaratılmasını sağlamak için çalıştı" dedi.
SERGİ GARDA YAPILDI
Öğrencilerin hazırladığı projeler ve maketler, Alsancak Garı'nda sergilendi. Sergiyi TCDD İzmir 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay, Bölge Müdür Yardımcısı Nizamettin Çiçek ve TCDD Taşımacılık İzmir Bölge Koordinatörü Habil Emir de ziyaret etti. Koçbay, akademisyen ve öğrencilerle sohbet ederek projelerle ilgili bilgi aldı ve bunların, değerlendirilmek üzere ilgili makamlara iletileceğini kaydetti.
ALSANCAK GARI
1857 yılında Vali Mustafa Paşa döneminde temeli atılan İzmir-Aydın Demiryolunun başlangıcında yer alan Alsancak Garı, 1858 yılında hizmete girdi. Türkiye’deki ilk olma özelliği taşıyan hat, 1866’da açıldı ve yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Başlangıçta İngiliz, Osmanlı Demiryolu Şirketine (ORC) ait olan istasyon, 1935'de ORC’nin satın alınıp feshedilmesiyle TCDD’ye geçti. 2001 yılında tüm hatlar elektriklendirilerek, hat sayısı 4’ten 10’a, platform sayısı ise 2’den 6’ya yükseltildi. İstasyon, 1 Mayıs 2006 tarihinde İZBAN projesinin inşaatı kapsamında 4 yıl kullanıma kapatıldı, projenin tamamlanmasıyla birlikte 19 Mayıs 2010’da tekrar hizmete girdi. İstasyon, İZBAN’ın Merkez Hattı trenleri, İzmir Mavi Treni (Ankara yönünde), Karesi Ekspresi (Ankara yönünde), 6 Eylül Ekspresi (Bandırma yönünde), 17 Eylül Ekspresi (Bandırma yönünde), Alsancak-Uşak Bölgesel Treni (Uşak yönünde) ve Ege Ekspresi (Afyon yönünde) kullanılıyordu. 2017'de ise bu hatlar tamamen kapatılarak Basmane Garı'na kaydırıldı.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI