Güncelleme Tarihi:
İZMİR (AA) - Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ev sahipliğinde 6 ülkeden deniz gücünün katılımıyla İzmir Körfezi'nde gerçekleştirilen "Nusret 2014 Fiili Mayın Harbi Davet Tatbikatı"nda, tespit edilen mayın imha edildi.
Türkiye'nin yanı sıra Almanya, İngiltere, İtalya, Yunanistan ve Bulgaristan'dan 6 geminin de yer aldığı tatbikatın altıncı gününde, Mordoğan-Uzunada açıklarındaki mayının tespiti ve imhası gerçekleştirildi.
Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu, TCG Akçakoca gemisinde tatbikatla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, "mayın avlama" gemisi olan TCG Akçakoca'nın dünya standartlarında ve teknolojik bakımdan çok üstün olduğunu belirtti.
Gece ve gündüz her türlü şartta derin sulardaki mayınlara yaklaşarak imha eden ve edebilecek kapasiteye sahip olan gemide mayın harbi dalgıçlarının da bulunduğunu dile getiren Tuğamiral Uğurlu, Foça ilçesinde eğitim uçağının ve naaşların çıkarılması, Kumburgaz önlerinde kaybolan deniz bisikleti ve gençlerin aranmasında faaliyet üstlendiklerini anlattı.
-1. Dünya Savaşı'ndan kalma mayınlar
Çanakkale açıklarında, 1. Dünya Savaşı'nda batan gemilerin, uçak, top mermilerinin ve mayınların halen bulunduğunu, bunların uzun zamandır suyun altında kalması nedeniyle çoğunlukla özelliklerini kaybettiğini ifade eden Tuğamiral Uğurlu, "Tehlike arz edecek olanlar zaman zaman yaptığımız kontrollerde tespit edilmekte ve tehdit teşkil edenler mayın avlama gemileri vasıtasıyla imha edilmektedir. Deniz Kuvvetlerimiz bütün tedbirleri almaktadır. Bunların balıkçı ve ticaret gemileri için tehdit olmadığını değerlendiriyoruz" diye konuştu.
-Denize 43 mayın "döküldü"
1'nci Arama Tarama Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Ramazan Kesgin, tatbikata 12 ülkeden 20 gözlemci ile birlikte 1100 personelin katıldığını, tatbikat kapsamında su üstünden ve havadan 43 mayın döktüklerini, bu mayınların tatbikata katılan mayın avlama ve tarama gemileri tarafından etkisiz hale getirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
TCG Akçakoca Gemisi Komutanı Deniz Kurmay Binbaşı Yasin Tekin ise ucuz ancak büyük gemileri batırabilecek kadar etkiye sahip olan mayınların çok gizli bir silah olduğunu, mayınların tespiti ve temizlenmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.
-Seddülbahir, mayınları bulup imha ediyor
Gemilerin sonar cihazında belirlenen edilen ve mayın olabileceği sınıflandırılan temaslara yönelik, Seddülbahir isimli uzaktan kumandalı mayın teşhis ve imha cihazının teşhis yaptığını anlatan Tekin, şu bilgileri verdi:
"Cihaz uzaktan kumandalı. Pap olarak adlandırıyoruz. Mayın olduğunu değerlendirdiğimiz mesajları tam olarak teşhis edebilmek için cihazı su altına gönderip kendi sonarıyla ve kamerasıyla görüyoruz. Mayın olduğunu gördükten sonra da cihazın altında bulunan patlayıcı şarjı yakınına bırakıp gemiyi emniyetli mesafeye alındıktan sonra mayını imha ediyoruz. Bu cihaz 270 metreye kadar dalabilmekte. 270 metreye kadar olan mayınları teşhis ve imha kabiliyetine sahip."
- Mayın imha edildi
Tatbikatta, TCG Akçakoca'nın sonarının tespit ettiği cismin mayın olup olmadığının belirlenmesi için Seddülbahir isimli cihaz gemideki vinç yardımıyla denize indirildi. Bölgeye ulaşarak kamerası ve sonarı sayesinde cismin mayın olduğu verilerini ileten Seddülbahir, tekrar gemiye çıkarıldı.
Gemideki mayın harbi dalgıçları, zodyak botla mayının tespit edildiği bölgeye ulaşarak hazırladıkları özel düzenek marifetiyle mayını imha etti.