Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da 1987'den beri yapılan dünyanın en prestijli yarışmalarından Neue Stimmen Uluslararası Şarkı Yarışması 2017 yılı ön elemeleri, İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) Elhamra Sahnesi'nde gerçekleştirildi.
İzmir Devlet Opera ve Balesi Solisti Aytül Büyüksaraç'ın girişimleriyle İzmir'e konuk olan genç opera solistleri 7-14 Ekim'de Almanya'da yapılacak olan büyük finale aday olabilmek için yarışmanın 1999'dan bu yana ön elemeleri başkanı olan, Chicago Operası eski Genel Müdürü Brain Dickie ve Neue Stimmen yarışması program Direktörü Ines Koring karşısında ter döktü. Dünyanın en prestijli yarışmalarından bir olan Neue Stimmen Uluslararası Şarkı Yarışması'nda birinci olan 15 bin Euro, ikinci 10 bin Euro, üçüncü 5 bin Euro olarak belirlenen yarışmada biri kadın diğeri erkek olmak üzere iki kişi para ödülünün yanı sıra Neue Stimmen masterclass'larına ve lied masterclass'larına, Neue Stimmen'in Almanya ve dünyanın belli başlı şehirlerindeki konserlerine solist olarak katılma, Berlin Schiller Theater'ın opera stüdyosuna kabul edilme, operalarda, festivallerde söyleme, televizyon ve radyo programlarına katılma ayrıcalıkları kazanacak.
İLK DEFA TÜRKİYE VE İZMİR
Türkiye elemesi ve İzmir'de yapılması ile ilgili bilgi veren İzmir Devlet Opera ve Balesi solisti Aytül Büyüksaraç, Brain Dickie'nin burada oluşunu İzmir'de yapılan 9'ncu ulusal Genç Solistler Şan Yarışması'na borçlu olduklarını söyledi. Yarışmada jüri üyesi olan ve bu yarışmada Türkiye'deki genç opera şarkıcılarının potansiyelini gören Brain Dickie'nin çok etkilendiğini belirten Büyüksaraç, "Alsancak Rotary Kulübü olarak ben ve arkadaşlarım kendisini Neue Stimmen yarışması elemelerinin Türkiye'de İzmir'de yapılması konusunda cesaretlendirmiştik. Sevgili Dickie, yarışma dönüşü vakfı Türkiye ve özellikle de İzmir'in ön eleme merkezlerinden biri olması konusunda ikna etti. Çin, Avustralya, Güney Kore, Amerika, İtalya gibi 24 ülke arasına ilk defa Türkiye ve İzmir kenti girdi. Çok mutluyuz" dedi.
YARIŞMACILARDAN ÇOK ETKİLENDİ
Elemelere Türkiye'nin her yerinden, hatta Ukrayna ve İtalya'dan da katılım olduğunu ve 30'a yakın birbirinden güzel sesi dinlediklerini söyleyen Neue Stimmen Uluslararası Şarkı Yarışması ön elemeleri başkanı Brain Dickie, yarışmacılardan çok etkilendiğini ve inanılmaz başarılı bulduğunu söyledi. Yarışma ile ilgili bilgi veren Dickie, insanlığın günümüze değin biriktirdiği temel kültürel yapıda en etkili iletişim biçiminin şarkı söylemek olduğu tezinden hareketle düzenlenen Neue Stimmen Uluslararası Şarkı Yarışması'nın Almanya'nın kuzeybatısındaki Güterslog kentinde başladığını söyledi. Dickie, "Bu yarışmanın amacı; genç ve yetenekli opera sanatçılarını keşfetmek, bu gençlerin gelişimlerine katkıda bulunmak, ulusal ve uluslararası platformlarda onların kariyerlerine yön vermek, opera dünyasındaki değişime cevap vermek ve hatta bu değişime yön vermek amacıyla genç yetenekleri ortaya çıkarmak. 1999'dan bu yana bütün dünyada Neue Stimmen Şarkı Yarışması'nın final öncesi ön elemelerini yapıyoruz. Bu gün de beni çok etkileyen sesler oldu. 31 farklı ülkeden 44 yarışmacı katılacak. Ortak paydaları; belki de dünya barışının yolunu bile açacak olan, anlamanın, anlaşmanın en güzel yolu müzik olacak. Umarım bu gençlerden dereceye giren olur" dedi. 20 yaşında, 1962'lerde kariyerine başladığı İngiltere Glyndebourne Festivali'nde sergilenen sezonun ilk eseri Figaro'nun Düğünü'nde Kontes rolündeki Türkiye'nin en büyük sanatçılarından Leyla Gencer ile tanıştığını, yakın arkadaş olduklarını, bunun kendisi için gurur kaynağı olduğunu anlattı.
"BÜYÜK BİR AİLE GİBİYİZ"
Neue Stimmen yarışması program Direktörü Ines Koring ise bu yıl 30'ncu yaşının kutlandığı yarışmanın kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Koring, "1987 ilk yapıldığında Berlin duvarı duruyordu ve ülkeler arasında geçiş çok fazla olmadığı için yabancı yarışmacı sayımız azdı. İlk yarışmada 36 başvuru vardı, 28'i finale kalmıştı. Şimdi 76 ülkeden 1500'e yakın başvuru var. Bu yıl 24 farklı ülkede eleme yaptık. Bu çocukları büyük finale taşıyacağız. Bu 24 istasyondan biri ilk kez Türkiye oldu. Biz büyük bir aile gibiyiz, finale davet edilen çocuklarla. Finalde başarılı olanların doğru yolda hayatlarına çok müdahele ediyoruz. Şancıların hayatları göçebe hayatı gibi çok zor, her an seyahat etmesi gerekiyor. Vücut da ses de yoruluyor. Bu sanatçılar seslerine iyi bakmalılar. Yarışmanın en güzel yanı ise finalistler iyi bir yere gelmişlerse bile nasıl orada kalabileceğini gösteriyor, tavsiyede bulunuyor, onları eğitiyor, koçluk da yapıyoruz" diye konuştu.
Mehmet KURT / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF