Güncelleme Tarihi:
İZMİR'in Buca Belediyesi, ilçenin Büyükşehir Yasası kapsamında mahalle statüsü kazanan köylerinde yetişen ot ve bitkilerini tanıtmak için organize ettiği Neşeli Otlar Festivali'nin 3'üncüsünü düzenledi. Karacaağaç Mahallesi’nde düzenlenen festivale katılanlar, civar mahallelerdeki organik zeytinyağı ile Nif Dağı eteklerinde yetişen otlardan yapılan yemeklerin tadına bakma fırsatı buldu.
Bu yıl 3'üncü kez düzenlenen Neşeli Otlar Festivali, yüzlerce İzmirli'yi Karacaağaç Mahallesi'nde buluşturdu. Şehrin yorucu temposundan sıyrılıp baharın ilk günlerinde yeşilin tadını çıkarmak isteyenler Pazar gününü ailesiyle sevdikleriyle Karacağaç Mahallesi'nde geçirdi. Buca İlçesi'nin hemen dışında bulunan Büyükşehir Yasası kapsamında mahalle statüsü kazanan köylerden biri olan Karacaağaç Mahallesi, Buca Belediyesi'nin 3 yıldır düzenlediği festivalde doğaya hasret duyanları ağırlıyor. Mahalle sakinleri Nif Dağı'nın eteğinde yetişen otlarla yaptıkları yemekleri tadıma sunmanın yanı sıra mahallenin sokaklarında kurulan pazarda hem yetiştirdikleri mahsulü hem de el emeği göz nuru işlemelerini sattı. Gündoğumu'nun hemen ardından kırlardan, bahçelerden toplanan, arapsaçı, ebegümeci, labada, sarmaşıkotu semizotu, gelincik otu, hardal otu, yaban sarımsağı, ısırgan gibi otlar demetleri 1-2 liradan satışa sunuldu. Karacaağaçlıların ve civar mahallelerde yaşayanların bin bir emekle yetiştirdiği ve ürettiği sebzeler, ev eriştesi, ev salçası, portakal, çilek, süt, kekik reçeli gibi envai çeşit reçel birinci elden tüketiciyle buluştu.
EKŞİLİ SİYEZ PİLAVI İLE ZİYARET ÇEKTİLER
Festival kapsamında bu yörenin kına gecesi adetleri de Buca Belediyesi halk oyunları ekibi tarafından yapılan gösteriyle tanıtıldı. Ayrıca, köyü gezenler yörenin keşkek ve ekşili siyez pilavının tadına bakma şansını da yakaladı. Onlarca metre uzayan kuyrukta bekleyenler, 12 bin yıllık siyez buğdayı ile yapılan ekşili pilav ile karşılaşınca şaşkınlığını gizleyemedi. Biraz sulu kıvamda olan pilav, yörenin zeytinyağı ve tereyağı ile kavrulan soğanlara, önce bölgede yetişen 15 çeşit ot, ardından siyez bulguru karıştırılarak yapılıyor. Su katma aşamasında ise ayran kullanılıyor. Ailesi ile birlikte festivale gelen 2 aşındaki Derinsu Çakar da pilavın tadına baktı. Başına papatya tacı takan kırmızı yanaklı Derinsu, bu yöresel yemeğin tadına vardı.
FESTİVALE KATILANLAR TARLADAN OT DA TOPLADI
Pazarda kurulan tezgahlarda ev baklavasının yanı sıra otlu gözleme de en çok tercih edilen hazır yiyecekler oldu. 15 çeşit ot ve taze lorun karışımıyla yapılan iç ile doldurulan el açması gözlemeler 3 liradan satıldı. Bahçelerden ve tarlalardan topladıkları otları satan Necatiye Özgan, her pazar günü burada tezgah açtıklarını belirterek, "Tabii ki festival nedeniyle bugün hem satıcı hem de misafir sayısı fazla. Ancak biz her pazar burada tezgah açıyoruz. Köyümüzde ve civar köylerde yetişen mahsulleri, otları satıyoruz. Burada ürünleri hem taze taze bulabilir, hem de üreticiden direk satın alarak ne yediğinizden emin olabilirsiniz. Bütün İzmirlileri köyümüze bekliyoruz" dedi.
Festivale gelenler hem yöresel lezzetleri tattı, hem de ürünlerden alarak evine götürdü. Genç çiftler doğada bol bol fotoğraf çektirirken, bazı kadınlar ise tarlalardan ot topladı.
Timur TARLIĞ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF