Güncelleme Tarihi:
NEM AŞISI Nem aşısı dendiğinde derimizin derin tabakasındaki hyaluronik asidin kastedildiğini kaydeden Dr. Cansu Alakbarov, “Su tutma özelliğinde olan hyaluronik asit seviyemiz doğduğumuz andan itibaren giderek azalır. Bebek ve çocukluk çağlarımızda neme doymuş cildimiz vardır. Maalesef sadece krem ve serum kullanmak cildimizin nem kapasitesini idame ettirmede yetersizdir. Nem aşıları özellikle kışa girerken ihtiyaca göre birkaç ayda bir yapılabilir” diye konuştu.
KOLAJEN AŞISI Cildimizin dermis dediğimiz alt tabakasında, cildimize sıkılık ve elastikiyet sağlayan kolajen ve elastin lifleri olduğunu söyleyen Dr. Cansu Alakbarov, “25 yaşından itibaren kolajen ve elastin lif miktarımız azalır. Bu da cildimizde sarkmalar, kırışıklıklar ve deri bariyerinde zayıflamalar ile kendini gösterir. Kolajen aşısı dediğimizde; kolajen ve elastin üretiminden sorumlu olan fibroblastları uyaran maddelerin deri altına enjeksiyonu kastedilmektedir. Tembelleşen fibroblastlar uyarılarak, kolajen üretme kapasitemiz artırılır. Kolajenin sentezi 2-3 ay kadar uzun sürebilmektedir. Yani cildimize direk kolajen enjekte edilmez, kendi kolajen üretme kapasitemiz uyarılır” şeklinde konuştu.
GENÇLİK AŞISI “Gençlik aşısı dediğimizdeyse içeriğinde hem kolajen sentezini uyarıcı maddeler, hem de hyaluronik asit olması kastedilmektedir” diyen Dr. Alakbarov, şöyle devam etti: “Farklı markalarda bu içeriklere vitamin, aminoasit, mineral, poliribonükleik asit (somon dna), su tutma kapasitesini artıran şeker türevi maddeler veya tamponize sıvılar eklenebilmektedir. Kısacası gençlik aşısı dediğimizde standardize edilmiş bir içerik kastedilmez.”
DOKTORUNUZLA KARAR VERİN Cildin ihtiyaçlarını belirlemede, hangisinin gerekli olduğuna ve hangi aralıklarla uygulanması gerektiğine uzman doktor ile görüşerek karar verilmesi gerektiğini belirten Dr. Alakbarov, enjekte edilen maddelerin Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış ve deriye enjekte edilebilir sertifikasının olmasının (Class III CE sertifikası) önemli olduğunu vurguladı.