Güncelleme Tarihi:
SON bir kaç sezondur zor günler geçiren turizm sektöründe, yeni bir kriz daha kapıda. Sektör, çalıştıracak eleman bulmakta ciddi sıkıntı içerisine girdi. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkan Yardımcısı Yakup Demir, turizm sektörünün hem turist hem de personel bulamadığına dikkat çekerek, “Bu sıkıntının dozu o kadar yüksek ki, turizmin en kötü yılındaki Rus uçağının düşürülmesi, hatta 15 Temmuz darbe düzeninin verdiği zarardan daha yüksek derecede. Çünkü bu gibi günler geçiyor ve unutuluyor. Ancak, personel krizi artarak devam ediyor. Personel sorunu nedeniyle butik ve küçük oteller neredeyse yılda iki kez kiracı değiştiriyor. 5 Yıldızlı otellerdeki hizmet kalitesi de 3 yıldız seviyelerine düştük” ifadesini kullandı.
Bu sorun otel kapattırır
Eskiden otelcilik sektöründe mesleğe karşı idealistlik ve duygusal bağlılığın var olduğunu ifade eden Demir, şimdilerde ise meslekle ilgili olmayan personelin dahi borsada işlem gördüğünü ve 2-3 otel arasında kendisini ihaleye koyduğunu vurguladı. Demir, “En lüks restoran ve otellerimizde hizmet veren bir garsona mesleğini sorsanız, ya ‘özel güvenlik elemanıyım buraya ekstraya geldim’ diyecek veya ‘kışın inşaatta çalışıyorum, yazında otellerde restoranlarda çalışıyorum’ diye cevap verecek. Hiçbir abartısı yok, bu sektörün içinde olanlar bu vahim durumu biliyorlar, ancak turizmle ilgili çeşit çeşit problemler olduğundan gündeme taşınamıyor. Bu sektör kesinlikle bu iş gücü yapısıyla bir yere varmaz. Birçok oteller ya kapanır ya da can çekişerek kısa sürede kaybolur gider” dedi.
SUÇLU AİLELER
İŞSİZLERİ işsiz yapan, eğitim politikamız mı, aile kültürümüz mü çok iyi araştırma yapmamız lazım” diyen Yakup Demir, “Bundan 15-20 yıl kadar önce, 18 yaşını dolduran gençlerimizi geleceğini planlamak için kendileri mücadele ediyordu. Şimdilerde neredeyse tüm aileler, çocukların doğumundan itibaren onların hayatlarını kendileri planlar oldu. Yani, çocuk dünyaya geldikten sonra yaşam süresince sosyal ve ekonomik tüm ihtiyaçları ebeveynler tarafından hazırlanıyor. Arabası, evi alınıyor. Anne, baba kendi değer ve insiyatifiyle iş kurma eylemine geçiyor. Hayatının tüm süreleri Ebeveyn tarafından hazırlanan çocuğa yapacak bir şey kalmıyor. Oda hayatın tadına varmak için başka meşguliyetler ediniyor” diye konuştu.
YABANCI İŞ GÜCÜ DESTEĞİ ŞART
AYNI zamanda Ilıca Hotel Spa & Thermal Resort’ünde genel müdürü de olan Yakup Demir, sorununu yurt dışından personel getirerek aşmaya çalıştıklarını, çeşitli ülkelerden çalışanlarının bulunduğunu aktardı. Demir, geçici çareyle ilgili ise şöyle devam etti: “Toplumun aile ve eğitim kültürüne hemen gerçekçi reçeteleri uygulamak. Ancak, kültürlerin yerleşme süresi 80-100 sene arası olduğu için bu arada turizmin ve sanayinin, hatta tarımın asgari derecede de olsa yürümesi için Avrupa, Amerika ve Arap ülkelerinin yaptığı gibi yabancı iş gücü desteği almak.”