Güncelleme Tarihi:
EDİTÖRDEN
Mete Tamer OMUR
HEM LEZZETLİ, HEM BESLEYİCİ
Dünyanın en sevilen tatlılarından biri olarak bilinen dondurma her yaş grubu için vazgeçilmez bir lezzet olarak adından yüz yıllardır söz ettiriyor. Artık kışın da tükettiğimiz bir ürün olsa da özellikle bu mevsimde sıcaklarla baş etmenin en leziz yolu hiç kuşkusuz güzel bir dondurma. Hem lezzetli, hem de besleyici bir seçenek olan ve gerçek meyvelerle sütten elden edilen dondurma ise en favori olanı.
LİSTENİN EN ÜST SIRASINDA
Amerika Beslenme Derneği’nin araştırmalarına göre de ‘en çok mutluluk veren yiyecekler’ listesinin en üst sırasında yerini alan dondurma, sadesinden çikolatalısına, limonlusundan çileklisine kadar onlarca çeşitle insanları mutlu etmeye devam ediyor. Biz de bu mutluluk kaynağını üreten markaların hikayelerini ve beslenmeden tarihçeye kadar birçok detayı ‘Dondurma’ dosyamızda sizler için derledik. Sağlıkla...
BİRKAÇ BİLGİ
* Bugün İtalya’da 77 bin dondurmacı olduğu biliniyor. Türkiye’de ise bu sayı 2 binler düzeyinde.
* Batı ülkelerinde yapılan istatistiklere göre kişi başına yıllık dondurma tüketimi 8 litre civarında. Türkiye’de ise 3 litre.
* 70’e yakın dondurma çeşidi var ama aralarında en çok tüketilenler sade ve çikolatalı olanlar.
İŞİN UZMANINDAN
Besin değeri oldukça yüksek olan dondurmada, protein, karbonhidrat ve yağ gibi temel besin öğeleriyle birlikte A, B, C, D ve E vitaminleri bulunuyor. Ayrıca; kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, potasyum, demir ve çinko da var. Uzmanlar özellikle gelişme çağındaki çocukların haftada en az 250 gram dondurma yiyebileceklerini söylüyor.