Mültecilerin yaşamı öğrencilerinin çalışmalarına yansıdı

Güncelleme Tarihi:

Mültecilerin yaşamı öğrencilerinin çalışmalarına yansıdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2016 11:26

Mültecilerin yaşamı öğrencilerinin çalışmalarına yansıdı

Haberin Devamı

ÜLKELERİNDEKİ iç savaş nedeniyle vatanlarını terk etmek zorunda kalıp bilmedikleri hayatlara adım atmak zorunda kalan Suriyeli mültecilerin yaşadıkları, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinin çalışmalarına yansıdı.
İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü son sınıf öğrencileri Emir Kalaycı ve Volkan Şekerli, "Renkli pencerelerden simsiyah gerçeklere bakmak" başlıklı projelerinde, Çeşme kıyılarından Yunanistan'a doğru gitmek için denize açılan Suriyeli mültecilerin dramlarını aktardı. Kalaycı ve Şekerli, mültecilerin renkli bir yaşama yol almak için simsiyah yollardan yürüdüğüne dikkat çekti.
İEÜ İçmimarlık ve Tasarım Bölümü Öğretim Üyeleri Markus Wilsing, Thomas Keogh, Orlin Pontremoli, Didem Kan Kılıç ve Selin Gülden'in yürütücülüğünde çalışmalarını hazırlayan Kalaycı ve Şekerli, projelerinde kullandıkları eşyaları Çeşme sahillerinde bulduklarını belirtti. Çalışmaları hakkında bilgi veren Kalaycı, “Alaçatı, Güvercinlik Koyu özellikle yazları şehirden kaçmak için geldiğimiz bir yerdi. Şubat ayında derslerin tatil olmasını fırsat bilerek gittiğimizde farklı bir manzara ile karşılaştık. Sahilde onlarca hatta yüzlerce giysi, ayakkabı ve çanta vardı. Bazıları kullanılamaz hale gelmiş, bazıları tamamen yanmış vaziyette kumların içinde duruyordu. Şubat ayının soğuğunda, Çeşme rüzgârında ısınmak için kıyafetlerinden bazılarını yakmak zorunda kalmışlardı" dedi.
'UMUDA YOLCULUĞUN ACI İZLERİ'
Haberlerde izledikleri olaylara yakından şahit olduklarını, dinlenmeye gittikleri sahilin başka bir anlam yüklendiğini kaydeden Kalaycı, şunları söyledi:
“O insanların fırtınalı denizde karşı kıyılara ulaşıp ulaşamadığını, o sahilde yaşanan heyecanı ve dramı düşünmek bizde çok farklı bir bakış açısı oluşturdu. Eğlenmeye ve rahatlamaya gittiğimiz o sahile bambaşka bir açıdan bakmamıza neden oldu. Renkli bir pencereden simsiyah gerçeklere tanık olmamızı sağladı. Aklımıza ilk gelen şey mültecilerin hayata tutunma mücadelesi oldu. Projemizde, mültecilerden arda kalan gerçek eşyaları kullandık. Onlar savaştan kaçıp sakin ve güzel günler görmeyi hedefliyor. Bu nedenle projemizi 'renkli pencerelerden simsiyah gerçeklere bakmak' diye adlandırdık."

İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!