Güncelleme Tarihi:
MUĞLA, yüzyılın felaketinin ardından büyük bir dayanışma sergileyerek depremzedelerin yardımına koştu. 17 Şubat’ta İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın öncülüğünde bir araya gelen üretici birlikleri, tarımsal kalkınma kooperatifleri ve tarım paydaşı STK’lar, deprem bölgelerine yapılacak yardımlarla ilgili bir yol haritası çıkardı. Bu kapsamda dev bir kampanya başlatıldı, Muğla’nın üretimden gelen gücü harekete geçirildi. Depremin üçüncü gününde 2 TIR battaniye, 1 TIR hijyen malzemesi, 2 kamyon yetişkin giyim, 1 kamyonet tıbbi malzeme, 65 koli ayni yardım (battaniye, bebek bezi, çocuk giyim, hijyen malzemesi, yetişkin giyim), 3 jeneratör, 25 powerbank, 200 mutfak gereci, 3 TIR su, 3 TIR meyve-sebze ile 2 TIR, 1 kamyon ve 2 kamyonet gıda maddesi (ekmek, konserve, çocuk maması, süt, bal, toz şeker, bisküvi) toplanarak bölgeye gönderildi. Yardımlar daha sonraki günlerde de devam etti. 13 Şubat’ta bölgeye kırmızı mercimek, pilavlık pirinç ve bulgur, nohut, kuru fasulye, ayçiçek yağı ve zeyinyağı olmak üzere toplam 2 ton gıda malzemesi daha sevk edildi. Aynı gün çadır altlarında kullanılmak üzere 1 TIR tahta palet de doğru yola çıktı. 16 Şubat’ta ise Kavaklıdere Tarım Kredi Kooperatifi’nce bölgeye 1 TIR yakacak odun ulaştırıldı.
AFAD GÖZETİMİNDE
AFAD gözetimindeki aş evlerine ulaştırılmak üzere küçük ve büyükbaş hayvan bağışı da gerçekleştirildi. Yetiştiriciler tarafından 92 küçükbaş ve 5 büyükbaş hayvan bağışlanarak Denizli Et ve Süt Kurumu’na sevk edildi. Kesim işlemlerinin ardından bölgeye 1.5 ton küçükbaş, yaklaşık 1.5 ton da büyükbaş karkas et gönderildi.
İL Tarım ve Orman Müdürlüğü, deprem bölgelerinde soğuk kış şartlarında başıboş ve aç kalan hayvanları da unutmadı. Dalaman’dan 26 ton kesif yem Adıyaman Sincik’e, Milas’tan 37.5 ton kaba yem, Ortaca’dan 25 ton kesif yem, kaba yem ve silaj, Yatağan’dan 27 ton, Seydikemer’den 27 ton ve Bodrum’dan 25 ton kesif yem Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep’e ulaştırıldı. Datça İlçe Müdürlüğü’nce tedarik edilen 1.3 ton kesif yem, 100 kg arpa ve 100 kg buğday ise İl Müdürlüğü stoklarında deprem bölgesi için bekletiliyor. Öte yandan, üretici birlikleri ile kooperatifler tarafından bölgeye 275 bin 500 TL tutarında nakdi yardım yapıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ilçe müdürlüklerinin personeli ise AFAD acil durum hesaplarına 130 bin 20 TL bireysel bağışta bulundu. Bu arada, afet nedeniyle bölgeye ulaştırılan gıda yardımlarının, kurulan aşevlerinin ve toplu tüketim alanlarının gıda güvenilirliği yönünden denetlenmesi için de bölgeye veteriner hekim ve mühendis gönderildi.
BALIKÇILAR DA SEFERBER
EN anlamlı bağışlardan biri de Muğla balıkçılarının yaptığı yardım oldu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün koordinasyonunda 22 Şubat’ta denize açılan balıkçılar, ağlarını bu kez deprem bölgelerindeki vatandaşlar için attı. Toplanan balıklar, Bodrum Gündoğan, Milas Güllük ve Marmaris Selimiye’de açık artırma usulü satışa çıkarıldı. Milas’ta yapılan satıştan 620 bin TL, Bodrum’dan 233 bin, Marmaris’ten 33 bin TL gelir elde edildi. Elde edilen gelirin tamamı depremden zarar gören 11 kente destek amacıyla AFAD’a bağışlandı. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Millet olarak karşılığı kelimelerle ifade edilemeyecek kadar zor ve acı günlerden geçiyoruz. Binlerce insanımız bu depremde hayatını kaybetti. Yaşadığımız bu felaketin yaralarını sarmak hiç kolay olmayacak. Ancak devletin tüm kurumları, gönüllü STK’lar ve milletimizin tüm fertleri, 6 Şubat’tan bu yana seferber oldu. Bizler de Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak ilk günden itibaren tüm imkanlarımızla bu seferberliğe destek olmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde yine afet bölgelerine gönderilmek üzere süt ve zeytinyağı bağış kampanyası düzenleyeceğiz” dedi.