Güncelleme Tarihi:
Bilgen, “Piyano çalmak, küçük motor becerilerin geliştirilmesinde, dikkat eksikliğinin giderilmesinde ve duygusal gelişiminde azımsanmayacak bir role sahiptir. Hiperaktif çocuğun notalarla meşgul olması dikkat eksikliğini bir ölçüde de olsa giderirken, piyano eğitimi sırasında beynin her iki lobunu da kullanma zorunluluğu çocuğun yetilerini geliştiriyor. Piyano derslerinin bireysel yapılması ise duygusal gelişimine de katkıda bulunuyor” dedi.
BEYNİ ÇALIŞTIRIYOR
Bilgen, özellikle piyano eğitiminin çocukların zeka gelişimini tetiklediğini pek çok bilimsel araştırmanın ortaya koyduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Müzik ne kadar soyut görünse de son derece bilimsel ve matematiksel. Müziğin içinde bir matematik var. Notalar, solfej hepsi matematik üzerine kurulu. Ve piyano çalmak da matematiksel düşünmeye benziyor. Hem beyni hem bedeni çalıştıran piyano, notaları algılayan beynin tuşlara dokunan parmaklara, pedallara basan ayağa emir vermesiyle bir koordinasyon oluşturur. Bu da beynin birden fazla bölgesini çalıştırarak çok yönlü düşünmeyi ve bağlantılar kurmayı sağlar, beynin kullanımını geliştirir.”
YETENEĞİNİ KEŞFEDİN
Özel eğitim uzmanı Süslü Gökalp ise “Bilinçli aileler, çocuklarını bu alanda eğitim veren özel eğitim merkezlerine gönderiyor, ancak birçok aile, sorunun ya farkında değil, ya da kabullenmeyerek bu merkezlerde eğitim almalarını tercih etmiyor. İlköğretimde kaynaştırma uygulamasıyla gerçekten kaynayıp gidiyorlar. Çünkü okullarda bu çocuklara eğitim veren uzman öğretmen yok. Yetenekleri doğrultusunda eğitim alamayan çocuklar telef oluyor, meslek sahibi olamıyor, toplum tarafından dışlanıyor. Toplumun kabul edemediği bu çocuklar, potansiyel suç ordusu oluşturuyor. Çünkü öğrenme kapasiteleri dolayısıyla kolay kandırılabilen bu çocuklar hırsızlık ve uyuşturucu gibi kötü amaçlara alet edilebiliyor” dedi.