Güncelleme Tarihi:
İZMİR (AA) - Lozan Antlaşması ile Girit'ten mübadeleyle Anadolu'ya zorunlu göç edenlerin torunları, atalarının anavatanda karaya ilk ayak bastıkları yer olan Urla ilçesindeki Karantina Adası'nda buluştu.
Osmanlı döneminde 1823 yılında kurulan ve 1950 yılına kadar deniz yoluyla Anadolu'ya gelişlerde, o dönem yaygın olan bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önüne geçmek için gemi mürettebat ve yolcularının sağlık kontrolünden geçirildiği ve gerekli sterilizasyon, tedavi işlemlerinin yapıldığı yer olan Karantina Adası'ndaki tahaffuzhane, İzmir Giritliler derneği'nce üçüncü kez düzenlenen etkinlikle Giritli mübadillerin torunlarının buluşmasına sahne oldu.
İzmir Giritliler Derneği Başkanı Adnan Kavur, etkinlikte yaptığı konuşmada, mübadillerin yaşadıkları sorunlara değinerek, mübadillerin en çok dil sorunu yaşadığını belirtti.
Atalarının, Anadolu'ya geldiklerinde aynı milletin insanları olsalar da aynı dili konuşmadıklarını ve yıllarca bunun zorluklarını yaşadıklarını ifade eden Kavur, dil farklılığının getirdiği dışlanmayı çocukları yaşamasın diye yeni nesillere Rumca'yı öğretmekten çekindiklerini söyledi.
Kavur, bu eksikliği gidermek üzere dernek olarak belediyelerle işbirliğiyle dil kursları düzenlediklerini belirterek, "Bizim burada bugün yapmak istediğimiz sizlere o acılı günleri anımsatmak değil. Sadece atalarımız dedelerimizi yad edip anmak" dedi.
Mübadillerin adaya gelişlerinin tiyatral gösteriyle canlandırıldığı etkinliğe, Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır, belediye meclis üyeleri, Buca Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Gündüz, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Urla Karantina Adası Müdürü Şaban Karaoğlu, Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilcisi Taner Yasav, Ayvalık Giritliler Dernek Başkanı Coşkun Tunçmen de katıldı.