MMO'dan LPG'li araç tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2017 14:50

MMO'dan LPG'li araç tepkisi

Haberin Devamı

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, yakıt sistemi tadilatı uygulaması olan araçların LPG/CNG'ye dönüştürülmesi işleminin tümüyle denetimsiz hale getirilerek firmaların beyanına bağlanmasını eleştirdi.

LPG, CNG, LNG yakıt dönüşümü yaptıran araçlar daha önce TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından denetlenmekteyidi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, 'Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklik 24 Haziran 2017 tarihliResmi Gazete'de yayımlandı. Değişikliklerle Türkiye'de yaygın olarak yapılan yakıt sistemi tadilatı uygulaması olan araçların LPG/CNG'ye dönüştürülmesi işleminin tümüyle denetimsiz hale getirilerek firmaların beyanına bağlandığı belirtildi.

Bu duruma tepki gösteren MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, "Ülkemizde TÜİK verilerine göre Mayıs 2017 itibariyle 4.5 milyona yakın LPG'li araç bulunmaktadır. Son 10 yıla bakıldığında yılda ortalama 280 bin LPG'li araç trafiğe çıkmaktadır. Türkiye LPG'li araç sayısında Avrupa'da birinci, dünya genelinde 2. sıradadır. Bu kadar yaygın bir kullanıma rağmen LPG'li araçların güvenle kullanılmasının tek nedeni 2005'ten bu yana yürütülen sıkı denetim çalışmalarıdır. Bakanlık 2012 den başlayan süreçte önce periyodik sızdırmazlık testlerini zorunlu olmaktan çıkardı. Şimdi de montaj sonrası yapılan denetimler de dahil tüm denetimleri kaldırmaya çalışıyor. Bu değişiklik önerisi Odamızın da içinde yer aldığı AİTM alt komisyonlarında gündeme bile getirilmeden ve kimsenin haberi olmadan Ramazan Bayramının arife günü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tüm bu yapılanlara bakıldığın da Hükümet 2005 yılından beri başarılı bir şekilde yürüttüğümüz bu denetimleri sırf odamızın elinden almak için bu sektörü denetimsiz bırakmayı göze aldığını görüyoruz. LPG'li araç sektöründe her türlü denetim ve kontrol kaldırılarak vatandaşların can ve mal güvenliği sektörde faaliyet gösteren ve giderek denetimsiz ve kontrolsüz bir şekilde faaliyet yürütecek olan firmaların inisiyatifine bırakılmaktadır. Bakanlık bu kararla 23 Aralık 1999 - 11 Nisan 2005 tarihleri arasında geçen denetimsiz döneme geri dönülmüş olacaktır. Hatırlanacak olursa o dönemde LPG'ye dönüşümü yapılan araçların LPG Montaj Tespit Raporu kontrolü yetkili firmaların keyfiyetine bırakılmış bu da 'merdiven altı' diye tabir edilen yetkisiz ve kaçak çalışan firmaların artmasına neden olmuştur. Yine bu dönemde ölümlerle ve yaralanmalarla sonuçlanan çok sayıda LPG'li araç kazaları meydana gelmişti" dedildi.

DENETİMSİZLİĞİN OLASI SONUÇLARI

Yapılan açıklamada yenu uygulamanın denetimsizliğin olası sonuçları şöyle sıralandı:

"İnsan sağlığı ve can güvenliği açısından son derece önemli bir alan olan LPG/CNG/LNG yakıtlı araç piyasası denetlenmediği taktirde geçmişte yaşanan ölümlere hem de bu kez kat be kat artan sayıda yenileri eklenecektir. Bu uygulama ile ülkeye yasa dışı yollardan LPG KİT'i ve malzeme girişi ile standart dışı yerli üretim artacak, tekniğine uygun olmayan LPG araç dönüşümleri başlayacak, haksız rekabet koşulları artacak, yetkili mühendis istihdamı azalacaktır. Bu yönetmelikle kamusal denetim Bakanlık eliyle tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Araçların LPG'ye ilk dönüşümüne ilişkin düzenlenen Montaj Tespit Raporu piyasada serbestçe düzenlenebilecek, istismara ve usulsüzlüklere açık hale gelecektir.    Gaz Sızdırmazlık Raporu uygulaması tamamen kaldırılmakta, standartlara uygun dönüşümü yapılmayan ve kontrol edilmeyen araçlar trafikte yürüyen bombalara dönüşebilecek, birçok kazaya neden olacaktır."

"KAZAYA-FACİAYA DAVETİYE ÇIKARTILMIŞTIR"

MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu'nun açıklamasında son olarak şöyle denildi:

"Halk sağlığını hiçe sayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu yönetmelik değişikliğini; sektörün düzenlenmesi ve denetimi konusunda yıllardır çalışan, LPG-CNG sektörünün güvenli ve büyüyen bir sektör olmasını sağlayan Odamızın görüşüne başvurmadan yapmıştır. Bakanlığın yaptığı bu değişiklikle halkın can ve mal güvenliği hiçe sayılmış, birçok kazaya-faciaya davetiye çıkartılmıştır. Yalnızca Odamızın değil biraz bilim ve teknikle ilişkili herkesin görebileceği bu olumsuz sonuçların yaşanmaması için yönetmelik acilen geri çekilmeli ve LPG-CNG sektöründe ilgili tüm kurumların görüşleri alınarak etkin bir kamusal denetim sağlamalıdır."

İZMİR, (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!