Mis gibi ekmekler geliyor

Güncelleme Tarihi:

Mis gibi ekmekler geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2017 11:11

Mis gibi ekmekler geliyor

Haberin Devamı

FIRINDAN yeni çıkan ekmek kokusu evleri saracak. İtalya, Fransa ve İsrail'e özgü ekmekler, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü'nce gerçekleştirilecek “3 Ülke 3 Ekmek" atölye çalışmasında katılımcılara aktarılacak. İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü'nden Şef Oğuz Olgun yönetiminde 21 Ocak'ta yapılacak atölye çalışmasında, İtalya'nın Focaccia, Fransa'nın Brioche ve İsrail'in Challah ekmekleri sofraları süsleyecek. Katılmak isteyenler, İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü'ne başvurabilecek.

Günümüzde ekmeğin öneminin ve çeşitliliğinin arttığına dikkat çeken Şef Olgun, mutfağın bir ülkenin kültürünü anlamanın lezzetli yolu olduğunu kaydetti. Türk kültüründe olduğu gibi ekmeğin farklı kültürlerde yaygın bir yeri bulunduğunu aktaran Olgun, şunları söyledi:

“Her ülke kendine özgü bir yemek kültürünü barındırıyor. Sofraların vazgeçilmez unsuru olan ekmek de tarih öncesi zamanlara kadar dayanıyor. Focaccia, İtalyanların en popüler ekmeklerinin başında geliyor. Görünüş olarak bizim ramazan pidesini andırıyor. Bizim pidelerden farklı olarak üstüne çok değişik malzemeler konarak lezzetlendirilen bir ekmek. Tarih öncesi dönemde bu ekmek mayasız olarak hazırlanırmış. Tüm yassı ekmeklerin anayurdunun özellikle Anadolu ve Mısır olduğunu düşünürsek, Focaccia'nın da bizim buralarda doğmuş olduğunu düşünmek yanlış olmaz."

Fransız Brioche ekmeği yapacaklarını, bu ekmek türünün Fransız Devrimi'nin başlamasına neden olduğunu ifade eden Olgun, “Fransız Kraliçesi Marrie Antoinette'nin ünlü 'ekmek bulamazlarsa pasta yesinler' sözünde geçen pasta bizim bildiğimiz kremalı pasta değil Brioche ekmeğidir. Diğer ekmeğimiz de Challah. Bu ekmek de İsrail'de gökyüzünden sofralarına gelen kutsal ekmek olarak görülür" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!