Güncelleme Tarihi:
MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) açıkladığı 2023 Eğitim Vizyonu, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nce düzenlenen ve 40 akademisyen ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı çalıştayda masaya yatırılıyor.
MEB'in geçen haftalarda açıkladığı, stratejik hedeflerden oluşan 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, Çeşme'deki bir otelde düzenlediği çalıştayda ele alınıyor. MEB Danışmanı Dr. Adem Çilek, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, farklı üniversitelerden 40 akademisyenle çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de katıldığı çalıştayda, eğitimdeki problemlerin neler olduğu ve MEB'in açıkladığı 2023 vizyonunun ışığında bunların nasıl çözülebileceği konuşuluyor.
Öğrenme analitiği araçlarıyla veriye dayalı yönetim, ölçme ve değerlendirme, okulların finansmanı, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yönetimi, okulların teftiş hizmetleri, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, özel yetenekliler, özel eğitim, öğrenme süreçlerinde dijital içerik ve beceri destekli dönüşüm, yabancı dil eğitimi, erken çocukluk, temel eğitim, fen ve sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik eğitim liseleri, imam hatip orta okulları ve liseleri, hayat boyu öğrenme, özel öğretim ve ortaöğretimlerdeki sorunlar gibi birçok farklı konu başlığının masaya yatırıldığı çalıştay yarın son bulacak.
'HER ŞEY İLK ADIMI ATMAKLA BAŞLAR'
Açılışta konuşan, MEB Danışmanı Dr. Adem Çilek, 2023 vizyon belgesinin okul öncesinden yükseköğretime kadar neler yapılacağı ile ilgili bilgiler içerdiğini ifade ederek, "Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm kesimlerin görüşleri alınarak bu verilerin ışığında hazırlanan vizyon belgesi, öğretmene de öğrenciye de dokunan bir yol haritası niteliğindedir. Ölçmediğiniz hiçbir şeyi gerçekleştiremezsiniz. Vizyon belgesi, felsefesi olan bir belge olmakla birlikte ölçülebilir değerlere de sahiptir. Alt başlıkları doldurmak adına bugün burada yapacağımız çalışmalar çok büyük önem arz ediyor. Şimdi 2023 vizyon belgesindeki tüm kriterleri tek tek hayata geçirerek uygulama zamanıdır" dedi.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi de, böylesi bir çalıştaya ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonunun ışığında, gerek İzmir'de gerekse tüm Türkiye'de evlatlarımıza bir yön bir ufuk tayin etmek üzere yüz yüze, gönül gönüle paylaşımda bulunmak için bir araya geldik. Binlerce kiIometreIik bir yolculuk ilk adımı atmakla başIar. Bugün burada, evlatlarımız bu güzel ülkenin şarkısını söylesin, gelecekte birer yıldız gibi parlasın diye ilk kıvılcımı çakmak için bir aradayız. Bakanlığımızın belirlediği yol haritası doğrultusunda eğitim politikalarımızı planlarken her insanın kendini gerçekleştirme emelinden yola çıkıyoruz. Öğrencilerin yaradılıştan gelen kabiliyetleri çerçevesinde eğitim almalarını destekleyen, bir ufuk açarken aynı zamanda rehberlik eden, milli ve manevi değerlerin ışığında, bireyleri sevgide ve iyilikte birleştiren, ötelemeyen, kaynaştıran, çağın ve ülkemizin ihtiyaçlarına odaklı bir anlayışı kucaklıyoruz" dedi.
'TAŞLARI BİRLİKTE DÖŞEYECEĞİZ'
Eğitim ailesinin tüm paydaşları olarak yarının kilometre taşlarını birlikte döşeyeceklerini belirten Yahşi, "Biz birlikte çok güçlüyüz. Birlikte yol almanın ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz. Şanlı tarihimiz bunun en güzel örnekleri ile hepimizin göğsünü kabartıyor. Bu milletin evlatları için, taş üstüne taş koyan eğitimin tüm paydaşlarının bir arada, insicam ve işbirliği içinde olması büyük bir önem arz ediyor. Bugün başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, gecesini gündüzüne katan sayın bakanımız ve eğitim ailesinin tüm paydaşları olmak üzere el birliği, gönül birliği içerisindeyiz. 21. yüzyılda ülke olarak gelişmek ve bölgemize liderlik edebilmek için çağın becerileri ile donatılmış bireylere ihtiyaç vardır. Bilgi, sonu gelmeyecek olan bir fetihtir. Biliyoruz ki milletimizin istikbali, bilgi kaynaklarıyla kurduğu ilişkinin niteliğine bağlıdır. Bu bağı güçlendirecek olan da eğitim sistemimizdir" diye konuştu.
Davut CAN / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI