Güncelleme Tarihi:
“Genelde mikro cerrahi ameliyatlar dendiğinde ise travma sonrası kopan parmak, el-kol, bacak gibi vücut kısımlarının yeniden yerine dikilmesi akla gelmektedir. Bu teknikte ameliyat mikroskobu, ameliyat sahasını büyütmekte, çok ince damar, sinir gibi dokuların detaylı görünümü elde edilmektedir. Bu konuda uzun bir eğitim süreci geçirmiş tecrübeli cerrahlar, çok ince, çıplak gözle zor fark edilebilen dikiş malzemeleriyle mikrocerrahi ameliyatlarını yapmaktadırlar. Kazaya uğramış organlarımızın fonksiyonu açısından bakıldığında, hasar gören sinirlerin mikrocerrahi metotlarla tamiri çok daha iyi sonuçların elde edilmesine imkan vermektedir. Vücudumuzda canlı olarak bulunan tüm doku ve organların kan dolaşımına ihtiyacı vardır. Kalbimizin pompaladığı kan, atardamarlar aracılığıyla bu dokulara ulaşmakta, onların ihtiyacı olan oksijen ve temel diğer ihtiyaçları taşımaktadır. Toplardamarlar ise dokularda oluşan karbondioksit ve diğer atık malzemeleri ortamdan uzaklaştırmaktadır. Kısaca bir dokunun hayatiyeti, ona devamlı kan gelmesine, buradaki hücrelerin ihtiyacı olan gaz ve madde alışverişini tamamladıktan sonra dönmesine bağlıdır. Kazaya uğramış organlarımızın fonksiyonu açısından bakıldığında, hasar gören sinirlerin mikro cerrahi metotlarla tamiri çok daha iyi sonuçların elde edilmesine imkan vermektedir.”
YAPILMAZSA NELER OLUR?
Op. Dr. A. Celil Amiri, vücudumuzdaki sinirlerin bir kısmının derideki reseptörler aracılığıyla oluşan duyu hissini beyne taşıdığını ve bizim sıcak-soğuk, batma, yanma, acı gibi dış dünyanın tesirlerini algılamamızı sağladığını kaydetti. Bir diğer kısım sinir liflerinin ise beyinden irademizle oluşturduğumuz komutları kaslarımıza ileterek onların isteğimiz doğrultusunda hareket etmesini, beynimizin komutlarına uymasını sağladığını ifade eden Amiri, “Bu bir kısım sinirlerin kesilmesi sonucu bu fonksiyonlar yerine getirilemez ve hastanın bu bölgesi his kaybı sonucu kalıcı olarak uyuşuk kalır. Dış dünyanın zararlarından kendini koruyamaz ve yaralar açılır, yanıklar oluşur. Yine beyinden hareket için komut taşıyan sinirlerin zarar görmesi sonucu isteğe bağlı çalışan kaslarımıza bu komutlar ulaşamaz ve sinirini kaybeden bu kaslar felç olur, kalıcı hareket kaybı yerleşir. Bu nedenle organların hem canlılıklarının devam etmesi hem de fonksiyonlarının yeterli olması için mikro cerrahi teknikler ile damar ve sinirlerin onarılması gerekmektedir. Mikrocerrahide başarı, sabırlı bir cerrahın yıllar süren eğitimi ve tecrübe kazanmasıyla söz konusu olabilir. Aksi takdirde sonuç olarak uzuv kaybı ya da işlevsel yetersizlik karşımıza çıkabilir” dedi.
2 BİN HASTAYI AMELİYAT ETTİ
TURGUTLU Özel Egeumut Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nden Op. Dr. A. Celil Amiri, mikro cerrahide örnek olacak başarılı operasyonları Manisa’da gerçekleştiriyor. Ağır yaralanmalar sonucunda uzuvlarında fonksiyon ve doku kaybı yaşayan hastalara adeta zamanla yarışarak müdahale eden Amiri, son 5 yılda gerçekleştirdiği 2 binden fazla başarılı ameliyatla hastaları sağlığına kavuşturdu.