Güncelleme Tarihi:
İZMİR Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tüp mide ameliyatı olan 35 yaşındaki Serkan Alkılınç, 130 kilo ile ameliyata girdi, altı ay sonra tam 42 kilo vererek, 88 kiloya düştü.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde memur olarak çalışan Serkan Alkılınç, bir öğünde 7 lahmacun yediğini belirterek, şunları söyledi:
“Askerlik sonrasına kadar kilo ile ilgili sorunum yoktu. Vatani görevimi tamamlayıp İzmir’e döndükten sonra şoförlük yapmaya başladım. İş saatlerinin belirsizliğinden kaynaklı düzensiz besleniyordum. Bir dönem de kortizonlu ilaçlar kullandım. Sonrasında kilo problemiyle birlikte, hareketlerde kısıtlılık, horlama ve diyabet baş gösterdi. Aynalara bakamaz olmuştum. Bir öğünde 7 lahmacunu çok rahat yiyebiliyordum. Bu durum psikolojimi de alt üst etti. Hangi mağazaya gitsem, kendime uygun kıyafet bulamıyordum. Ameliyat olmaya karar verdiğimde 130 kiloydum."
"HEM HAYATA, HEM DE AYNALARA KÜSTÜM"
Diyetlerle kilo sorununa çözüm bulamayınca İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Osman Nuri Dilek ile tanışan Serkan Alkılınç, önce endokrin servisine yönlendirildi. Ameliyat için vücut kitle indeksi uygun bulunan Alkılınç için Prof. Dr. Osman Nuri Dilek en uygun operasyonun, tüp mide olduğuna karar verdi. Operasyon sonrasında hayatı değişen 35 yaşındaki Serkan Alkılınç, yeni bir yaşama başladı. İlk 2 aylık süre zarfında 20, 6 aylık sürede de toplam 42 kilo veren Alkılınç, 130 kilodan 88 kiloya kadar düştü.
"BİR KUŞ KADAR HAFİFLEDİM"
Ameliyat sonrasındaki süreçte, beklenen komplikasyonlardan olan halsizlik, yemek yiyememe gibi hafif dozlu sıkıntılar yaşadığını dile getiren Serkan Alkılınç, şimdi çok sağlıklı olduğunu, bir öğünde 7 lahmacun yerken, şimdi yarım lahmacunla doyduğunu, az az ama sık sık beslenerek kendisini bir kuş kadar hafif hissettiğini söyledi. Alkılınç, bu ameliyat sonrasında diyabet ve horlamadan kurtuldu, psikolojik anlamda da çok daha rahat bir döneme girdi. Artık istediği mağazadan giyinebildiği gibi toplum içinde yer almaktan da çekinmiyor.
"MİDE YÜZDE 80 KÜÇÜLÜYOR"
Hastanın obezite değerine ve diyabetine göre yöntem belirlediklerini söyleyen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, Alkılınç’da tüp mide operasyonunu uygun bulduklarını ve hastanın azmi sayesinde beklentilerinin de üstünde bir kilo düşüşü yaşandığını anlattı. Prof. Dr. Dilek; bu operasyonla midenin büyük kenarlarının kesilip çıkarıldığını ve böylelikle mide hacminin yaklaşık yüzde 80 oranında küçültüldüğünü söyledi. Mide hacminin küçültülmesi ile mekanik bir sınırlandırma yaşanırken, mide hareketlerinin azaltılması da kilo kaybının kolaylaştırılmasını sağlıyor. Operasyonun ardından kalan mide; tıpkı muz biçiminde bir tüpü andırdığından bu yöntem, çoğunlukla tüp mide olarak anılıyor.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF