Güncelleme Tarihi:
Renk körlüğünün bazı renkleri veya aynı rengin tonlarının algılanmadığı bir görme bozukluğu olduğunu söyleyen Op. Dr. Ayşegül Işık Özdamar, “ Retinada renkli görmeden sorumlu koni hücresinde eksiklik vardır. Kişiler daha çok kırmızı, yeşil ve mavi renkleri algılamada sorun yaşar. Renk körlüğü genetik bir hastalıktır ve X kromozomu ile aktarılır. Bu yüzden taşıyıcı annedir ve dayıdan yeğene geçebilir. Daha çok erkeklerde görülür” dedi.
MESLEK SEÇİMİNE DİKKAT
Renk körlüğü olan kişilerin güncel hayatlarında hiç sorun yaşamadıklarını ancak hastalığın bazı meslek gruplarında önemli olduğunu söyleyen Op. Dr. Ayşegül Işık Özdamar, “Renk körlüğü tespit edilen kişiler asker, polis ve pilot olamazlar. Bu yüzden meslek seçimi yapacak olan gençler her şeyden emin olmak adına ve özellikle ailesinde renk körlüğü öyküsü de varsa meslek seçimi öncesi renk körlüğü testi yaptırmalıdır” diye konuştu.
KESİN BİR TEDAVİSİ YOK
Renk körlüğünün kesin bir tedavisinin olmadığını söyleyen Op. Dr. Ayşegül Işık Özdamar, şöyle devam etti: “Uygun hastalar için üretilmiş renkli kontakt lensler ve gözlükler mevcuttur. Bu kontakt lensler ve gözlükler geçici bir çözüm sağlar. . Göz doktorunuz size bu kontakt lens ve gözlüklerin deneme setinden farklı renkleri denetir. Hangi renge sahip kontakt lens veya gözlükle renkleri daha iyi ayırt edebildiğiniz saptanır. Sonra da bu renkteki kontakt lens ve gözlüğü kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu tür optik cihazlar her ne kadar tam bir tedavi sağlamasa da, özellikle gündüz vakti renklerin ayırt edilmesi ve günlük yaşamınızın kolaylaştırılması açısından fayda sağlayan bir yöntemdir.”