Güncelleme Tarihi:
Elif DEMİRCİ/İZMİR, (DHA)- TÜRKİYE, mermer sektöründeki rekabette İran tehlikesine karşı, bir zamanlar koltuğunu sarstığı İtalya'nın yöntemini uygulayarak, tasarım ve inovatif ürünlerle ABD ve Avrupa pazarında markalaşacak. Yeni çalışmalarda iki milimetre inceliğindeki mermeri cama yapıştırıp ışık yansıtarak ya da mermerin çizgilerini birleştirip elde edilen üç boyutlu görüntü ile mimar ve tasarımcılara farklı kullanım alanları sunuldu. Silkar Madencilik, ABD Manhattan'da Mayıs ayında açacağı showroomda dünyaca ünlü mimarlara göstereceği endüstriyel tasarımlarını ilk İzmir'deki Mermer Fuarı'nda sergiledi.
Çin'in Xiamen Uluslararası Mermer ve Taş Fuarı'ndan sonra dünyanın en büyük ikinci mermer fuarı olan MARBLE - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda sektörün sorunları ve çözüm yolları da tartışıldı. Türkiye'nin en büyük blok mermer satışı yaptığı Çin, ekonomisindeki daralma nedeniyle istenilen ölçüde blok mermer alamadı. İhracatçı, blokta yaşadığı hayal kırıklığını işlenmiş mermerle kapatmaya çalışsa da orada da umduğunu bulamadı. Sektör temsilcileri İran tehlikesine karşı makas değişimini şart koştu. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, yıllar önce İtalya'ya rakip olan Türkiye için İran'ın önemli bir tehdit olduğunu belirterek, "İran jeolojik yapı ve renk seleksiyonu olarak bizimkine çok benzeyen mermer çıkarıyor. Ancak teknolojisi, uç ürün ve işlenmiş fayans için yeterli değil. Ciddi rezervi var ama altyapısı yok. Bizim 30 yıl önce İtalyanların yaptığını yapmamız gerekiyor. İran bize rakip olmadan makas dreğşitirmeli ve uç üründe yol almalıyız. Dünyadaki en son teknolojiyi kullanıyoruz. Ürünümüz kaliteli, ihracatta ülke çeşitliliğini artırdık. Maden ihracatında geldiğimiz yer 30 milyon dolardan 5 milyar dolar" dedi.
URGE DESTEĞİ İSTENECEK
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, mermer ihracatçılarının uç ürün geliştirmek, tasarım ve inovasyon yapabilmek, bunun için gereken makineleri alabilmek amacıyla Ekonomi Bakanlığı'nın URGE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi) projesine başvurmalarını istedi. Miktarı az değeri yüksek ürünleri satmak için Egeli 800 üyeye çağrı yaptı. Kaya, "İran'ın Xiamen Fuarı'nda blok mermer satışıyla bizim pazarımızı aldığını gördük. Buna karşılık biz teknolojiyi kullanarak uç ürün üreterek zaman kaybetmeden yukarı çıkmalıyız. Ben Türkiye'de mermerden mobilya yapan ve bunu dünyanın her ülkesine satan tek firmayım. 30 yıldır mermerden masa yapıyorum. Bir konteynere 270 ve 300 metrekare ürün koyuyorsun, 850 metrekare fayans üründen daha pahallıya satıyorsun. Öyle çalışmalar var ki su jeti kesicisi (water jet cutter) ve CNC'lerle mermer sanat eseri gibi işleniyor. Bunu ortak akılla başarmalıyız" dedi.
MANHATTAN'DAN ÖNCE İZMİR'DE
İzmir Mermer Fuarı'nda inovatif ürünler dikkat çekti. İki milimetre inceliğindeki mermeri cama yapıştırıp ışık yansıtarak ya da mermerin çizgilerini birleştirip elde edilen üç boyutlu görüntü ile mimar ve tasarımcılara farklı kullanım alanları sunan Silkar Madencilik, ürünlerini ilk kez fuarda görücüye çıkardı. Mayıs ayında ABD Manhattan'da açacağı showroomda dünyaca ünlü mimarlara gösterilecek ürünler, göz kamaştırdı. Silkar Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Akbulak, taşı yaşatan tasarımlar yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"İnovatif ürünler ve farklı tasarımlarla taşı verimli kullanmış oluyoruz. Taşıması çok kolay oluyor, hafif malzeme olduğu için mimarlar açısından daha büyük ebatlarda değerlendirilebiliyor. Ağırlığından dolayı kullanılamayan bir malzeme kullanıma elverişli hale geliyor. Türkiye'de bunu yapan yok biz ilkiz. Mimarlar büyük ilgi gösteriyor. Ancak bu fuarda Avrupa ve ABD'den müşteri yok. Daha çok Çin ve Ortadoğu'dan müşteri geliyor. Mayıs ayı ortasında Manhattan'da mimarlara yönelik etkinlik yapacağız. ABD'nin ünlü bir mimarına endüstriyel tasarım yaptırıyoruz bu ürünlerimizin lansmanını yapacağız. Daha sonra benzer etkinliği İstanbul'da da gerçekleştireceğiz" dedi.
FOTOĞRAFLI