Güncelleme Tarihi:
HİÇ şikayeti olmasa bile 40 yaşından itibaren bütün kadınların düzenli olarak mamografi çektirmelerinin erken tanıyı kolaylaştırdığını ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tamer Akça, meme kanseriyle ilgili sık sorulan soruları cevapladı.
Meme kanseri ile göğüs kanseri aynı şey midir? AKÇA: Doğrusu meme kanseridir. Göğüs, insan bedeninin boynundan kaburgalarının altına kadar olan bölgeyi tanımlar. Bu alanda dışarıda memeler, içeride ise akciğerler, kalp, yemek borusu, nefes borusu, büyük damarlar ve sinirler bulunur.
Memede ele gelen her kitle mutlaka kanser midir? AKÇA: Memede ele gelen kitlelerin büyük çoğunluğu aslında kanser olmayan, ‘iyi huylu’ kitlelerdir. Bunlar arasında özellikle ‘kist’lerin kansere dönüşme riski neredeyse hiç yoktur. Memesinde bir sorun olduğunu düşünen kadınların önemli bir kısmında aslında kanser yoktur. Ancak bu konudaki bilgi ve farkındalık eksikliği kadınlarda çok fazla strese sebep olur. Sorunu çözmenin en iyi yolu rutin kontrolleri aksatmamaktan geçer.
Menopozdan önce de meme kanseri ortaya çıkabilir mi? AKÇA: Meme kanseri ileri yaşlarda daha sık görülen bir hastalıktır. 65 yaşın üzerinde meme kanseri görülme oranı 30 yaşın altında kadınlara göre çok daha yüksektir. Ancak daha genç yaşlarda da yani menopozdan önce de meme kanseri ortaya çıkabilir. Genç yaşlarda ortaya çıkan meme kanserinin tedavisi ileri yaşlardaki hastalara oranla daha zorludur. Bu nedenle genç yaşlarda memesinde kitle fark eden kadınların ‘nasıl olsa bu yaşta meme kanseri olmam’ şeklinde yanlış düşüncelere kapılmaması yerinde olacaktır.
Ailesinde meme kanseri olan herkeste mutlaka meme kanseri gelişir mi? AKÇA: Meme kanserinin genetik yanı gerçekten çok önemli. Ama genetik etmenlerin varlığı mutlaka ailesel geçişe sebep olmaz. Bugünkü teknoloji, ağırlıklı olarak genetik yatkınlık sorununa eğilmiş durumdadır. Ancak ailesel meme kanseri oranı yüzde 8 civarındadır. Yani ailesinde meme kanseri olanlarda mutlaka meme kanseri gelişecek diye bir kural yoktur. Bu durumdaki kişiler sadece biraz daha fazla risk altındadır. Tam tersine, ailede meme kanseri olan yok diye o aileye mensup bireylerde meme kanseri gelişmeyecek diye bir kural da yoktur.